Featured Video Play Icon

De contactroep van vliegende peuters

“Waarom maken die meeuwen toch zo’n herrie?” en “Zijn er meer meeuwen in de stad ofzo?” vragen verschillende Leidenaren zich af op social media. Het gebeurt ieder jaar weer, en toch is het verbazend hoeveel meeuwen er in de zomer kunnen rondhangen in ons stadje. Ligt het aan de Nederlandse voorliefde voor BBQ bij elke straal van de zon, aan de vollere prullenbakken in de zomer of is er iets anders aan de hand?

Tijd om te vliegen

Het antwoord is vrij logisch. De eieren van de meeuwen zijn namelijk uitgekomen, vertelt Dick de Vos, PVDD-raadslid en fanatiek vogelaar. Na de periode in het nest is het tijd om te gaan vliegen. Als baby piepen ze, maar als vliegende peuter schreeuwen ze. Om contact te houden met hun ouders, maar ook omdat vliegen natuurlijk best spannend is.

Dakinspectie

Dit jaar kunnen we er niets meer aan doen, maar kleine meeuwtjes worden groot. Volgend jaar weer een kans.

Dick de Vos: “Wat je kunt doen, is dakinspectie voorafgaand aan het broedseizoen. Als het druk is op zo’n dak en er voortdurend mensen zijn, dan gaat zo’n meeuw daar niet broeden. Maar je moet je wel realiseren dat ‘ie dan misschien bij de buurman gaat zitten.”

reacties