Adresgebonden containerpas mogelijk in strijd met de wet

Adresgebonden containerpas mogelijk in strijd met de wet

LEIDEN – De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de aanval geopend op de afval- of containerpas. De uitspraak in een Arnhemse zaak kan ook zomaar eens gevolgen hebben voor het containersysteem in Leiden. De adresgebonden containerpas zou namelijk tegen de privacywet in gaan.

Zonder noodzaak en toestemming

Wat heeft Arnhem nu weer met Leiden te maken? Wel, Arnhem gebruikt een soortgelijk containersysteem als Leiden met containerpasjes die verbonden zijn aan specifieke adressen. En dat mag dus eigenlijk helemaal niet, blijkt nu. De Raad van State was eind april, in een hoger beroep dat een Arnhemmer aanspande tegen de gemeente, van mening dat er niks mis was met het afvalsysteem. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens oordeelt dat de afvalpas die de gemeente Arnhem gebruikt illegaal is.

Via de Arnhemse afvalpas worden zonder noodzaak en zonder toestemming persoonsgegevens verzameld van inwoners. Er hangt gemeente Arnhem mogelijk een flinke boete boven het hoofd. Deze uitspraak is de allereerste en schept dus een precedent, waardoor ook andere gemeenten die een soortgelijk afvalsysteem gebruiken in de problemen zouden kunnen komen.

De gemeente Leiden laat onze redactie weten de zaken in Arnhem goed in de gaten te houden. De situatie hier is op het eerste gezicht gelijk aan die in Arnhem omdat ook hier pasjes voor de ondergrondse containers op adres worden uitgegeven.

Containerpas beetje illegaal

Steeds meer gemeenten gaan over op ondergrondse containers. Om meeuwenoverlast tegen tegen te gaan, zwerfafval te bestrijden of om te voorkomen dat bedrijfsafval zomaar wordt gedumpt. Zo ook in Leiden, waar je de containers tegenwoordig kunt openen met de afvalpas die de gemeente vorig jaar naar de meeste huishoudens stuurde. De pas hoort bij een adres, dus als je verhuist geef je de pas weer door aan de volgende bewoner.

Aangezien je netjes bij de gemeente ingeschreven dient te staan, kan de gemeente dus altijd zien wanneer en hoeveel afval en wat voor soort afval je weggooit. Wanneer je je vuilpas kwijt bent, kun je online een nieuwe aanvragen. Bij de online procedure op de website van gemeente Leiden moet je al je persoonsgegevens invullen, maar waar die gegevens belanden is niet duidelijk. De afvalpas was een prima idee, maar het blijkt dus een beetje illegaal.

Foto: Campagne van Gemeente Leiden

reacties