COOL JAPAN: een lange traditie van hippe iconen

COOL JAPAN: een lange traditie van hippe iconen

LEIDEN – Pokémon en Hello Kitty, samoerai, mangastrips, animefilms: wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Ze zijn bij elkaar gebracht in de expositie COOL JAPAN, nu te zien in Volkenkunde. De opening donderdagavond was een op en top een Japans feestje.

Wereldwijde fascinatie

Japan staat bekend om eeuwenoude tradities, maar is tegelijkertijd hip and happening. De opvallende uitingen in fashion, kunst en popculture maken Japan zelfs toonaangevend. Museum Volkenkunde presenteert vanaf nu de tentoonstelling ‘COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld’. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context.

Horror en sexy heldinnen

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Van de golf van Hokusai tot de sexy heldinnen uit de animefilms. Met historische topstukken laat Volkenkunde zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.

Op de foto met Hello Kitty

Donderdagavond vond de officiële opening plaats van de expositie. Volkenkunde was voor de gelegenheid omgetoverd tot een Japans walhalla. Zelfs de hapjes en drankjes werden in stijl geserveerd. Je mocht met een levensgrote Hello Kitty op de foto (en wie wil dat nou niet), je kon een goed gesprek voeren met de menselijke robot Pepper, en liefhebbers gingen helemaal los met COS play.

Performance art zonder veldslag

COS play is een vorm van performance art waarbij de deelnemers zich verkleden als een personage uit hun favoriete strip of film. Het lijkt op LARP, maar COS players hebben niet de behoefte om een veldslag ook echt na te spelen, dat is het verschil. De aanwezige COS players waren een attractie op zich!

COOL JAPAN is tot half september te zien in Museum Volkenkunde.

Foto’s: J2TV / Jimmy de Heus

reacties