CORPUS: een wandeling door je éigen lijf

CORPUS: een wandeling door je éigen lijf

OEGSTGEEST – ‘Kom eens een reis door de mens maken’, zei CORPUS. Daar zei Leiden.TV natuurlijk geen nee tegen.

Opvallend gebouw aan de A44

Op 14 maart 2008 werd CORPUS geopend. Een volledig nieuw idee, nergens ter wereld te vinden, in een opvallend gebouw aan de A44. Toenmalig koningin Beatrix was de eerste die door het reusachtige lichaam mocht lopen. Tientallen duizenden bezoekers zijn haar inmiddels achterna gegaan. Behalve Leiden.TV dus. Tot afgelopen dinsdag.

Kriebel in de buik

We zijn ingedeeld in groep 35 met vertrektijd 13.15 uur. Een groep met alleen maar volwassenen; een verademing tussen de vele schoolklassen door. We krijgen een audioset omgehangen en moeten onderaan de roltrap even wachten tot onze 55 minuten durende reis door het menselijk lichaam begint. Bovenaan de trap is een donker gat, omringd door reusachtig spierweefsel. Het voelt een beetje alsof je een kleuter bent en voor de allereerste keer de Fata Morgana in De Efteling binnengaat. Een kriebel in de buik, geen idee wat er gaat gebeuren. We laten het maar over ons heenkomen.

Technisch vernuft

De heldere, theatrale en vaak grappige stem van de audiotour leidt ons door de mens. We beginnen in de knie, waar al snel duidelijk wordt dat alles in het lichaam samenwerkt om jou, nou ja, te laten léven. Het is heel even vreemd je voor te stellen dat je ín je eigen hart, je longen, je darmen, je oor, je oog en je hersenen loopt, maar het technisch vernuft van CORPUS maakt die gedachte al snel realiteit.

Reusachtige tong

Een grote splinter in de wand toont hoe een wond zich weer heelt. Bewegende stoelen in het hart nemen je mee op een onstuimige reis door je bloedvaten. Lichteffecten op een gebobbelde muur tonen de verschillende fasen van je spijsvertering. Bloemengeuren laten je ervaren hoe de neus werkt. Een reusachtige sponsachtige tong laat je ervaren waar je verschillende smaken zitten. Binnenin de baarmoeder kun je via een 3D-projectie de bevruchting volgen. Het is allemaal wonderlijk vormgegeven, maar vooral: heel begrijpelijk.

Spelletjes en quizjes

Na de reis door de mens kun je aan de slag met wat je zojuist geleerd hebt. Het kennis- en spelgedeelte ‘mijn CORPUS’ is duidelijk bedoeld voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier hun lol op met de oefeningen, spelletjes en quizjes. De vele partners van CORPUS hebben allemaal hun steentje bijgedragen. Zo kun je bijvoorbeeld je kennis testen over verschillende chronische ziektes, je voedingspatroon laten beoordelen en je zintuigen inzetten tijdens allerlei opdrachtjes. Een leuke manier om je te verdiepen in je eigen lijf.

Gezonde bar

Na een hele middag lang jezelf te hebben beziggehouden met je lichaam, kun je eigenlijk niet anders dan neer te strijken in de gezonde bar, om te genieten van het indrukwekkende uitzicht tot aan de kustlijn aan toe. Met een sapje in de hand uiteraard.

Foto: PR

reacties