Dag van de Witte Stok: wethouder Strijk steekt blind over

Dag van de Witte Stok: wethouder Strijk steekt blind over

LEIDEN – Vraag jij je weleens af hoe het zou zijn om slechtziend of blind te zijn? Wethouder Robert Strijk weet inmiddels hoe dat is. Op de Dag van de Witte Stok zette hij een verduisteringsbril op en ontdekte dat het nog een hele klus is om veilig de straat over te steken.

Mobiliteit en onafhankelijkheid

15 oktober is de internationale Dag van de Witte Stok. Deze dag werd in het leven geroepen door de World Blind Union, om het belang van de witte stok onder de aandacht te brengen. Blinden en slechtzienden zijn erg afhankelijk van hun witte stok wat betreft mobiliteit en onafhankelijkheid. Door de stok kun je meteen zien dat iemand slecht of niet ziet, en dus kun je in het verkeer rekening houden.

Voorrang geven

Sterker nog, als iemand een witte stok heeft en aangeeft dat hij of zij wil oversteken, dan moet je voorrang geven. Niet iedereen blijkt op de hoogte te zijn van deze verkeersregel. Daarom voelt een derde van de blinden en slechtzienden zich onveilig bij het oversteken.

Verduisteringsbril

Om de aandacht te vestigen op dit probleem, zette wethouder Robert Strijk een verduisteringsbril op, nam een witte stok in de hand en ervoer hoe het is om van A naar B te komen zonder zicht. Zo vroeg hij, samen met de Oogverenging, aandacht voor blinden en slechtzienden in het verkeer.

Foto: Gemeente Leiden

reacties