Featured Video Play Icon

De bekendste onbekende Leidenaar: straatmuzikant Tjebbe Borggreve

LEIDEN – Hij is de bekendste straatmuzikant van Leiden. Wanneer je gaat winkelen is hij je soundtrack. Iedereen kent dat loepzuivere stemgeluid met dat scherpe randje. Wie kent hem niet: Tjebbe Borggreve.

Muzikant van kruin tot tenen

Oké, misschien wist je nog niet hoe hij heette. Bij deze dan. Tjebbe Borggreve is muzikant van zijn kruin tot zijn tenen. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, is muziekdocent aan de Popschool Leiden, speelt en zingt in verschillende bands op bruiloften en partijen en is onafscheidelijk van zijn gitaar. In zijn vrije tijd gaat hij gewoon verder met muziek maken: in de Haarlemmerstraat dus.

“Op straat spelen vind ik één van de meest eerlijke vormen van muziek maken”, vertelt Tjebbe. “Je krijgt heel eerlijke reacties van mensen. En kleine kinderen zijn waanzinnig eerlijk, echt fantastisch als ze je met van die grote ogen aanstaren.”

Absoluut niet dakloos

De afwisseling van op straat spelen maakt dat Tjebbe zich zelf na 25 jaar nog altijd niet verveelt in de Leidse straten.

“Mensen die gaan trouwen en dan verkleed een liedje met je willen zingen. Een junk die je geld probeert te jatten. In het begin werd er weleens gedacht dat ik dakloos was. Kwam ik bijvoorbeeld iemand tegen bij de apotheek. Was ik daar met m’n kinderen, en dan keken ze me zo aan en zeiden: ‘Oh, jij bent niet dakloos. Jij hebt kinderen!’ Je maakt de meest maffe dingen mee op straat.”

reacties