De BezwaarBot: een echte vriend

De BezwaarBot: een echte vriend

LEIDEN – Soms krijg je een verkeersboete die nergens op slaat. Althans, dat vind jij natuurlijk. Maar dan moet je bezwaar gaan maken… En een brief gaan schrijven… En naar de brievenbus lopen… Pfff. Gelukkig is er nu de BezwaarBot, die heel eenvoudig voor jouw bezwaar maakt tegen je boete, en wel via Facebook Messenger.

Technische en juridische kennis

De BezwaarBot is ontsproten uit het brein van twee nieuwe sterren aan het firmament: de Leidse BotBoys en Appjection, eveneens uit Leiden. De BotBoys zijn de technische en digitale brains, terwijl Appjection de juridische kennis levert. Samen begonnen zij de app die bezwaar maken dus een fluitje van een cent maakt. “We zijn begin oktober begonnen met de BezwaarBot”, vertelt BotBoy Guido van Stiphout. “Inmiddels zijn er al best veel gebruikers geweest.”

Vragenboom

Maar hoe werkt het nou precies? “De BezwaarBot is een app voor Facebook Messenger. Wanneer je een onterechte verkeersboete hebt gekregen, open je de app en dan wordt je door een vragenboom heen geleid. Met deze informatie bekijken onze legal partners van Appjection of het zin heeft om bezwaar te maken.” Je zit dus met iemand te praten, maar er zit helemaal geen mens aan de andere kant van de lijn? “Nee. Een bot moet je zien als een vriend die gestuurd wordt door een computerprogramma en algoritmes.”

Taal herkennen

Guido is gefascineerd door bots en de mogelijkheden ervan. “De laatste jaren is er uitgezocht wat je er allemaal mee zou kunnen. Nu beginnen bots ook echt nuttig te worden. Wij ontwikkelen bots met een bepaalde doelstelling. De volgende stap is nu om hen taal te laten herkennen. We weten niet waar het gaat eindigen, en dat maakt het zo ontzettend interessant.”

Echte vriend

De snelheid waarmee de bot zich ontwikkelt, is duizelingwekkend. Maar volgens Guido gaat de bot de echte vriend niet vervangen. Nog niet.

“Misschien over tien jaar kan de bot ingezet gaan worden ter vervanging van callcentra, of in de ouderenzorg. Ik denk niet dat het een verarming is hoor. Het is meer dat eenvoudige taken overgenomen kunnen worden. Maar voor sommige zaken zul je nog gewoon mensen nodig hebben.” 

Foto: J2Tv / Gerlinde Vliegenthart

reacties