‘De Herinnering’ van Jan Wolkers als muurgedicht onthuld

‘De Herinnering’ van Jan Wolkers als muurgedicht onthuld

OEGSTGEEST – Donderdag werd in Oegstgeest een muurgedicht van Jan Wolkers onthuld; op een muur tegenover zijn geboortehuis prijkt nu Wolkers’ gedicht ‘De Herinnering’.

Tien jaar geleden

De weduwe van Jan Wolkers, Karina, onthulde het gedicht in Deutzstraat in aanwezigheid van vele belangstellenden. Donderdag 26 oktober was het namelijk exact tien jaar geleden dat de schrijver en kunstenaar Jan Wolkers overleed. Wolkers was één van de succesvolste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Titels als ‘Terug naar Oegstgeest’ en ‘Turks fruit’ zijn klassiekers geworden. 

Herdacht en geëerd

De grote zoon van Oegstgeest werd de afgelopen weken herdacht en geëerd op verschillende manieren. Zo werd in kasteel Oud-Poelgeest de expositie ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ geopend, met als één van de parels het laatste schilderij dat Wolkers maakte voor zijn dood. De Leidse schrijver Onno Blom promoveerde aan de Leidse universiteit met zijn langverwachte biografie ‘Het litteken van de dood’. Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden zijn van plan om komend jaar de nalatenschap van Jan Wolkers aan te kopen. 

De Herinnering

Het is zo lang geleden
Dat het vergeten had moeten zijn,
Het is zo vers
Als een voetstap in het gras,
Als rook die wegtrekt uit een open raam,
Dauw die druppelt langs gewas
Door aarde en stof,
Een gedachte die niet meer was.

Jan Wolkers (1925-2007)

Foto: Burgemeester Emile Jaensch via Facebook

reacties