De Kooi minder kerstig dan vroeger

De Kooi minder kerstig dan vroeger

LEIDEN – De stad verkeert in kerstsferen! En toch is er iets vreemds aan de hand. Normaal gesproken staat De Kooi in lichterlaaie, maar dit jaar is het een beetje donker in Leiden Noord…

Kerstwalhalla

Er hangen heus nog wel lichtjes in de wijk, maar er zijn bij lange na niet zoveel huizen rijkelijk versierd als vroeger. Hier en daar kom je een fraaie gevel tegen, en vooral wanneer je stiekem bij de huizen naar binnen kijkt, blijkt het daarbinnen een waar kerstwalhalla. Vroeger maakten bewoners van andere wijken van Leiden rond kerst nog weleens een rondje Kooi, gewoon om te genieten van de lichtjes. Maar nu moet je er even naar zoeken.

“Ik denk dat het komt omdat veel ouderen vertrokken zijn uit de wijk”, zegt een buurtbewoner. “Die hadden toch wel de meeste dingen aan hun huis hangen. Nu wonen er meer jongere mensen, misschien vinden zijn veel lampjes niet zo sjiek ofzo. Of mensen denken meer aan duurzaamheid, dat kan ook. Ik mis het wel hoor, dat lampjescircus.”

Sloop- en bouwwerkzaamheden

Kroonjuweel in De Kooi was sinds jaar en dag het hoekhuis van Bep het Medium, maar ook daar is het on-Beps donker. Waarschijnlijk heeft dat te maken met alle sloop- en bouwwerkzaamheden in De Kooi; Bep zal binnenkort haar huis moeten verlaten.

Foto’s: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties