De Lakenhal: ‘Van Doesburg is kroon op onze collectie’

De Lakenhal: ‘Van Doesburg is kroon op onze collectie’

LEIDEN – Gelukkiger kan een museum momenteel niet zijn dan De Lakenhal nu is met de aanschaf van ‘Contra-Compositie VII’ van Theo van Doesburg. “Ik loop te stuiteren”, zegt Minke Schat hoofd publiek.

Euforisch

Minke stuitert zelfs bijna door de telefoon heen. “Ik voel me euforisch. We zijn zo blij! Dit schilderij is de kroon op onze collectie.”

Woensdagavond kocht museum De Lakenhal het schilderij ‘Contra-Compositie VII’  van Theo van Doesburg, bij veilinghuis Sotheby’s in Londen voor bijna, 1,9 miljoen euro. Theo van Doesburg geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de abstracte kunst in de 20e eeuw. Hij woonde van 1916 tot 1921 in Leiden en richtte hier het tijdschrift De Stijl op. In 2017 wordt er uitgebreid stilgestaan bij 100 Jaar De Stijl.

Kernverhalen vertellen

“We zijn nu gesloten voor de verbouwing, maar achter de schermen zijn we druk bezig met de herinrichting van het museum”, vertelt Minke. “We willen kernverhalen vertellen door middel van Leidse bronnen, dus Van Doesburg hoort daar absoluut bij. We hebben veel tekeningen, gouaches en glas-in-lood van hem in de collectie, maar een schilderij nog niet. De weduwe van Van Doesburg namwerk van hem mee naar Amerika, waar het een weg vond naar particuliere collecties. Dit is het zesde schilderij van Van Doesburg in Nederlandse musea.”

Van figuratief tot abstract

Het aangeschafte werk, ‘Contra-Compositie VII’, werd in 1924 geschilderd. “Dat is een latere fase dan het werk dat we al van hem hebben in de collectie. Je kunt straks zien hoe hij van figuratief naar de essentie gaat en eindigt met abstract werk. ‘Doorbeelden’ heet dat. Je kunt dan zijn hele ontwikkeling zien. Met dit schilderij kunnen we nu zijn volledige verhaal vertellen”, aldus Minke.

“Na de verbouwing krijgen we er een nieuwe tentoonstellingsvleugel bij voor de tijdelijke exposities, zodat we de vaste kernverhalen echt tot hun recht kunnen laten komen. We zijn de herinrichting volop aan het voorbereiden, daarom zijn we, zelfs nu we dicht zijn, zo actief bezig met 100 Jaar De Stijl. Zo zullen er deze zomer twintig hedendaagse kunstenaars in de open lucht exposeren op het Pieterskerkhof, die zich allemaal hebben laten inspireren door De Stijl.”

1,9 miljoen in twee weken tijd

1,9 miljoen euro. Dat heeft niet iedereen in z’n achterzak zitten. De Lakenhal kreeg het bedrag bij elkaar met heel veel hulp. “Op 15 februari zagen we dat dit schilderij geveild zou worden. In 2007 was het ook verkocht, voor een heel hoge prijs. Daardoor wisten we hoeveel we nodig zouden hebben. We hadden twee weken… Vereniging Rembrandt zet zich in voor musea in heel Nederland. Zij waren meteen heel enthousiast en hebben tweederde van het totaalbedrag betaald.”

Ook het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds deden een flinke duit in het zakje, evenals de vereniging Vrienden van De Lakenhal. “De Vrienden bestaan volgend jaar 100 jaar. Zij wilden iets bijzonders doen met hun jubileum en stelden een groot bedrag ter beschikking voor deze aankoop. Daarnaast hebben ons mecenaat en Leidse particulieren bijgedragen. En zo, met al die hulp, konden we het werk kopen.”

Tijdelijk gratis te zien

En nu? De Lakenhal is gesloten, maar de Leidenaren zijn ongetwijfeld ontzettend benieuwd naar ‘Contra-Compositie VII’.

“We willen het schilderij dit voorjaar een paar dagen gratis tonen aan het publiek, waarschijnlijk in het stadhuis. Daarna zal het werk te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar we goede banden mee hebben. Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden hangt daar nu ook tijdelijk. En daarna, als de verbouwing klaar is en De Lakenhal weer open gaat, komt het schilderij thuis”, zegt Minke Schat opgetogen. 

Foto: Minke Schat via Twitter

 

 

 

reacties