De nieuwe Valkbrug: een uit de kluiten gewassen puzzel

De nieuwe Valkbrug: een uit de kluiten gewassen puzzel

LEIDEN – Dinsdagmiddag kwamen de eerste delen van de nieuwe Valkbrug aan in Leiden. Er volgen er nog meer en ’s nachts wordt de brug als een puzzel in elkaar gezet.

Noodbrug vervangen

Dinsdag kwamen de eersten van de in totaal acht bogen aan in de binnenstad. Ze zijn nodig om de inmiddels tien jaar oude noodbrug naast Molen De Valk te vervangen voor een blijvertje. Aan bouwbedrijf Van Boekel Groep de schone taak om de nieuwe Valkbrug als een uit de kluiten gewassen puzzel in elkaar te zetten.

Weekendafsluitingen

De bogen heten ‘liggers’ en dde eerste paar werden tussen vier uur ’s middags en zeven uur ’s ochtends op de afgewerkte fundering gelegd. Voor de zekerheid werd de Rijnsburgersingel voor afgesloten en werd het auto- en vaarverkeer omgeleid. Dit gaat de komende tijd nog wel eens gebeuren; tijdens de uitvoering blijft de verbinding tussen de Lammermarkt en het Schuttersveld meestal beschikbaar, maar af en toe is een korte afsluiting in het weekend is noodzakelijk.

Makkerlijker en overzichtelijker

De nieuwe Valkbrug is nog niet helemaal klaar, dat zal pas volgend jaar het geval zijn. De brug wordt opgebouwd uit 4 deelbruggen, verbindt het stationsgebied met de Lammermarkt en is makkelijker te passeren voor wegverkeer, omdat de brug veel minder steil wordt en geleidelijke overgangen heeft. Ook maakt de nieuwe brug de situatie overzichtelijker voor het vaarverkeer met een grotere doorvaarhoogte én -breedte, en een minder scherpe bocht in de singel.

Foto: Van Boekel Groep via Facebook

reacties