Featured Video Play Icon

[VIDEO] De oorsprong van Valentijn (kun je mee scoren vanavond)

REGIO – Een stukje infotainment, lieve lezers! Want wie Valentijnsdag viert, dient te weten hoe de Dag van de Liefde nu eigenlijk begonnen is. Meteen ook intelligente informatie om mee te scoren tijdens je date vanavond.

De heilige Valentijn

Valentijnsdag: de één is er gek op (vaak mensen met een relatie), de ander doet het af als commerciële onzin (vaak mensen zonder relatie). De oorsprong van het liefdesfeest is niet helemaal duidelijk. Paus Gelasius riep in het jaar 496 de veertiende februari uit tot de dag van de heilige Valentijn, maar het is niet helemaal duidelijk waar de Dag van de Liefde zijn oorsprong vindt.

Geheime huwelijken

Eigenlijk weet niemand het zeker. De meest gangbare legende gaat over Valentinus. In de derde eeuw na Chr. leefde in Rome de priester Valentinus, die bekend stond om zijn goede daden. Ook zou hij in het geheim huwelijken sluiten tussen jonge stellen die om de één of andere reden niet mochten trouwen. Door de christenvervolging kwam Valentinus in de gevangenis terecht. Daar genas hij de blinde pleegdochter van de cipier. Er wordt gezegd dat hij verliefd was op de blinde dochter en dat haar een anoniem briefje in de hand stopte, net voordat hij onthoofd werd op 14 februari 270. Op het briefje stond: ‘Van jouw Valentijn”.

Vruchtbaarheidsfeest Lupercalia

Een andere verklaring voor het feest, is dat Valentijnsdag mogelijk een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia. Dit vruchtbaarheidsfeest werd op 15 februari gevierd. Ongehuwde mannen mochten een lootje trekken waarop de naam van een ongehuwde vrouw op stond en samen mochten ze het feest vieren. Een soort koppelfeest dus. Maar ja, het was natuurlijk een Heidens gebruik en dat kon de vroege christelijke kerk niet hebben. Daarom werd Lupercalia verboden en vervangen door het katholieke Valentijnsdag.

Maar voor de meeste mensen is Valentijnsdag gewoon een goed excuus om elkaar te verrassen en te verwennen, en lekker klef te doen.

reacties