De Thermiek en Naturalis openen samen pop-up museum

De Thermiek en Naturalis openen samen pop-up museum

LEIDEN – Het is Nationale Museumweek! Vso-vmbo De Thermiek Leiden opende dinsdagochtend in samenwerking met Naturalis en Museumvereniging eigen pop-up museum.

In de schijnwerpers

De Nationale Museumweek beleeft haar vierde editie dit jaar. Ruim vierhonderd musea in Nederland zetten gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Dit jaar heeft de Museumweek als thema ‘nieuw publiek verbinden aan museale collecties’. Om museale voorwerpen echt naar nieuwe groepen te brengen zijn er deze Museumweek landelijk drie samenwerkingsverbanden tussen musea en scholen in het voortgezet onderwijs. Waaronder dus De Thermiek.

Hulp van Naturalis

Het tijdelijke museum werd door leerlingen van deze school zelf ingericht Uit de collectie van Naturalis kozen zij stukken die hen aanspraken. Medewerkers van Naturalis hielp de leerlingen ook door het geven van tips over het tentoonstellen van objecten, de communicatie over het museum en het organiseren van de opening ervan. Ook krijgen de leerlingen een lesprogramma rondom de Museumweek.

Burgemeester Lenferink: “Naturalis is momenteel dicht voor de verbouwing. Door hier in de school een pop-up museum te openen, zorgen we ervoor dat Naturalis toch weer een beetje open is.”

Opening

Het was een beetje vroeg dinsdagochtend, maar burgemeester Lenferink verrichtte fris en fruitig samen met Naturalis-directeur Edwin van Huis en een aantal scholieren van De Thermiek de openingshandeling. De burgemeester mocht een ei kapot slaan. In het ei zat Pyriet, het goud der dwazen. Een mooie verwijzing naar het motto van de Museumweek: “Ontdek samen ons échte goud”, verwijzend naar de Nederlandse museumschatten. Presentatrice Kim-Lian van der Meij praatte het officiële gedeelte vakkundig aan elkaar.

Het pop-up museum is tot 19 april te bewonderen in De Thermiek.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties