Designer Edwin Oudshoorn ontwerpt Nieuw Leids Laken #3

Designer Edwin Oudshoorn ontwerpt Nieuw Leids Laken #3

LEIDEN – Edwin Oudshoorn heeft de derde variant Nieuw Leids Laken #3 voor De Lakenhal ontworpen. De Nederlandse designer is de derde kunstenaar die voor het museum een moderne draai aan de bekende geweven wollen stof geeft.

Amphora-aardewerk

Oudshoorn heeft zich laten inspireren door het Amphora-aardewerk in de collectie van De Lakenhal. Dit aardewerk wordt gekenmerkt door sierlijke dierlijke en elementen vna bloemen en planten. Edwin Oudshoorn is de derde in een reeks van vijf kunstenaars en ontwerpers die een geweven, wollen stof ontwikkelen, geïnspireerd op de collectie van het museum.

Edwin Oudshoorn liet zich inspireren door het Amphora-aardewerk in de collectie van De Lakenhal

Sprookjesachtige stijl

De 37-jarige Edwin Oudshoorn woont en werkt in Amsterdam. Hij maakt couture en bruidskleding in veelal een romantische, sprookjesachtige stijl. Hij kleedt menig beroemde dame, maar ontwerpt ook kostuums voor het theater.

 

Lakencentrum van de wereld

In de zeventiende eeuw was Leiden het belangrijkste lakencentrum van de wereld. Om de kwaliteit te waarborgen richt het stadsbestuur zeven keurhallen voor verschillende stofgroepen op. De in 1641 geopende keur- en verkoophal de ‘Laecken-Halle’, waar sinds 1874 het museum is gevestigd, is hiervan de belangrijkste. Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.

#1 en #2

Nieuw Leids Laken #1 en #2 zijn ontworpen door respectievelijk kunstenaar Christie van der Haak en textielontwerper Mae Engelgeer. De exclusieve stoffen zijn vanaf voorjaar volgend jaar weer verkrijgbaar, als het museum na de verbouwing en uitbreiding weer open gaat. Edwin Oudshoorn zal zijn stofontwerp op donderdag 19 april presenteren bij Hôtel Droog in Amsterdam.

Foto’s: RVDA en Museum De Lakenhal

reacties