Designer Edwin Oudshoorn presenteert Nieuw Leids Laken #3

Designer Edwin Oudshoorn presenteert Nieuw Leids Laken #3

LEIDEN – Dinsdagmiddag presenteerde modeontwerper Edwin Oudshoorn in Amsterdam zijn ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken voor De Lakenhal. De wollen stof werd in zijn handen een weelderig bloemenveld.

Textielindustrie

Speciaal voor Museum De Lakenhal ontwierp Edwin Oudshoorn een wollen stof: Nieuw Leids Laken #3. Met deze stof creëerde hij een bijzondere jurk, waarin hij de zwaarte van het materiaal gebruikte om opvallend volume te creëren. Stofontwerp én jurk werden dinsdagmiddag gepresenteerd in Hôtel Droog, het centrum van de Amsterdamse textielindustrie in de Gouden Eeuw. Leiden is dus niet de enige stad met een rijk textielverleden.

Opgenomen in de collectie

Oudshoorn liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de sierlijke collectie Amphora-aardewerk van De Lakenhal. Het past bij hem: zijn ontwerpen zijn altijd romantisch en rijk gedecoreerd. Bloemen zijn een immer terugkerend thema in zijn werk. Museum De Lakenhal is op dit moment gesloten voor restauratie en uitbreiding. In het voorjaar van 2019 vindt de feestelijke heropening plaats. De jurk wordt opgenomen in de museumcollectie en is straks in het vernieuwde museum te zien. De exclusieve wollen stof is vanaf dan per strekkende meter te koop in de museumwinkel.

Nieuw Leids Laken

Edwin Oudshoorn is de derde ontwerper, na Christie van der Haak en Mae Engelgeer, die een geweven wollen stof ontwikkelde, geïnspireerd op de collectie van het museum. Leiden stond zeven eeuwen lang bekend om zijn Leids Laken, een wollen stof van hoge kwaliteit. De laatste fabriek die deze stof produceerde sloot in 1977 de deuren. De drie ontwerpers kregen de opdracht om een gloednieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net als de Leidse Lakens van weleer. Hiervoor kregen zij toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.

Foto: Melody Lieftink

reacties