Direct aan de slag met nieuwe coalitie Leiderdorp

Direct aan de slag met nieuwe coalitie Leiderdorp

LEIDERDORP – De Leiderdorpse coalitie is niet meer. Maar lang zal het dorp aan de Rijn niet stuurloos blijven, beloven CDA en VVD.

Onoverbrugbaar verschil

Maandagavond bleek dat de koek tussen D66, VVD en CDA op was. Het boterde al langere tijd niet tussen de drie coalitiepartijen, maar één dakloze bleek het breekpunt. D66 had een initiatiefvoorstel ingediend om één dakloze op te vangen in Leiderdorp, als een soort ‘laatste kans’-project. Dit voorstel sneuvelde in het college, maar daarmee was voor D66 de kous nog niet af. VVD en CDA geven in hun verklaringen als reden voor breuk het eerder ontstane ‘structurele en inmiddels onoverbrugbare verschil in werkwijze en houding’.  Het voorstel ‘Zorg en Verblijf’ was de welbekende druppel die de welbekende emmer deed overlopen.

D66-fractievoorzitter Corine Hamer: “Het is jammer, maar sommige dingen zijn niet te redden. Er zit een grens aan hoever je wilt gaan. Wanneer er een eenzijdig offer wordt gevraagd, mijn aftreden, is dat een grens. Ik ben door de kiezer gekozen, en je gaat niet over het personeel van een ander. Wanneer je met z’n drieën vecht, ben je daar met z’n drieën verantwoordelijk voor.”

Volgens Corine Hamer ging het voorstel ‘Zorg en Verblijf’ over veel meer dan die ene dakloze alleen. “Het ging om de onderliggende vragen. Ben je bereid je regionale verantwoordelijkheid te nemen? Telt ieder mens mee? Het voorstel is in het college afgeschoten, door de burgemeester zelf. Maar wij wilden het voorstel in alle openheid naar de raad brengen. Daar staan we voor: politiek uit de achterkamertjes halen, een cultuurverandering teweegbrengen. En daar zullen we ons voor blijven inspannen”, aldus Hamer.

Nieuwe coalitiepartner

De overgebleven coalitiepartijen laten er geen gras over groeien: de eerste gesprekken voor een nieuwe coalitiepartner werden meteen dinsdag al gevoerd, en wel met LPL. De partijen gaan ook nog met GroenLinks om de tafel. VVD en CDA geven aan nog voor het einde van de maand een nieuwe coalitie rond te hebben.

tweetmichielvandereng

 

 

 

 

 

Foto: Twitter en Biccie via Wikipedia

 

reacties