Documenten Albert Einstein te zien in Museum Boerhaave

Documenten Albert Einstein te zien in Museum Boerhaave

LEIDEN – Rijksmuseum Boerhaave krijgt de beschikking over nieuwe originele documenten van Albert Einstein. Maandag hebben twee particuliere schenkers de bijzondere getuigenissen van de grootheid uit de natuurkunde overgedragen aan het Leidse museum.

De documenten van Einstein hebben betrekking op de uitreiking van de Gouden Medaille. Hij kreeg deze van het Amsterdamse Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde. Op 13 december 1923 nam Einstein hem in ontvangst. Op verzoek stuurde hij het Genootschap later die maand vanuit Berlijn zijn dankwoord met begeleidende brief, beide handgeschreven.

Leidse hoogleraar

Bij de schenking was ook werk van Hendrik Antoon Lorentz. Het Lorentz-materiaal is ook opgenomen in de collectie en werpt nieuw licht op de Arnhemse jeugd van de Leidse hoogleraar. Daarnaast bestaat het uit gevarieerde documenten, zoals de bankoverschrijving van Lorentz’ Nobelprijs en een schets met de tafelschikking van het dies-diner van de Leidse universiteit in 1900, het jaar dat Lorentz rector was.

Einstein en Lorentz waardeerden elkaar zeer. ‘Hij betekende voor mij persoonlijk meer dan alle anderen, die ik op mijn levensweg heb ontmoet,’ aldus Einstein in een portret dat hij in 1953 ter gelegenheid van Lorentz’ honderdste geboortedag op verzoek van Rijksmuseum Boerhaave maakte. Van zijn kant noemde Lorentz zijn vriendschap met Einstein in een dankbrief uit 1923 ‘een van de beste dingen die mij zijn overkomen’.

Foto: J2TV / Fleur de Haas

reacties