Dodenherdenking 2018: herdenken en gedenken op je eigen manier

Dodenherdenking 2018: herdenken en gedenken op je eigen manier

REGIO – Herdenken en gedenken op 4 mei kun je tegenwoordig doen op vele verschillende manieren. Traditioneel bij een monument, met een expositie, film, theater of een wandeltocht vol verhalen. Het is maar net wat bij je past.

Leiden

In Leiden kun je bij verschillende monumenten naar Dodenherdenking. Om drie uur ’s middags is er een plechtigheid bij het Militair Oorlogsmonument bij de Haagse Schouwweg. Rond vijf uur kun je naar monument ‘De Naald’ in het Kooipark. Om half zeven gebint de herdenkingsbijeenkomst in de Pieterskerk, met aansluitend een stille tocht over het Rapenburg richting Molen De Valk, waar om acht uur ’s avonds de nationale twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Op vrijdag 4 mei om één uur ’s middags opent burgemeester Lenferink de expositie ‘Over Oorlog Gesproken’ in de Stadsgehoorzaal. Of luister naar persoonlijke verhalen tijdens Open Joodse Huizen, op tien locaties in de stad van elf tot vijf uur. In het kader van Theater na de Dam speelt theatergezelschap Domino om negen uur ’s avonds de voorstelling KRAAN in het Scheltema Complex.

Leiderdorp

In Leiderdorp kun je vanaf half acht ’s avonds deelnemen aan een stille tocht. Vanaf de Dorpskerk loopt de stoet naar de Begraafplaats, waar om acht uur de twee minuten stilte in acht genomen worden.

Zoeterwoude

ook in Zoeterwoude een stille tocht die om zeven uur ’s avonds begint bij de Dorpskerk en eindigt voor het gemeentehuis. Daar wordt bij de gedenksteen een krans gelegd en twee minuten stilte in acht genomen.

Oegstgeest

Om kwart voor acht zullend e kerkklokken geluid wordt, als teken dat het tijd is om te vertrekken naar het Bos van Wijckerslooth voor Dodenherdenking. Vanaf kwart over acht kun je, als je wilt, met elkaar napraten in het Dorpscentrum. Het thema is trouwens ‘Jaar van het verzet’.

Voorschoten

Om kwart voor zeven verzamelen de Voorschotenaren zich in de Dorpskerk voor een herdenkingsdienst. Daar wandelen zij naar het herdenkingsmonument bij de ingang van het Burgemeester Berkhoutpark voor de twee minuten stilte. Om kwart voor negen begint in het Cultureel Centrum de film ‘Bankier van het verzet’.

Foto: PPCRN / Fleur de Haas

reacties