Dodenherdenking: Leiderdorpse activiste blijft vanavond toch stil

Dodenherdenking: Leiderdorpse activiste blijft vanavond toch stil

LEIDERDORP – De Leiderdorpse activiste Christa Noëlla is vanavond toch stil. Protestleider Rogier Meijerink heeft aangegeven geen lawaai te gaan maken tijdens de Nationale Dodenherdenking: “Ons doel is bereikt”, zei hij tegen RTL Nieuws.

Lawaaidemonstratie

De actiegroep was van plan was om lawaai te gaan maken tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat voornemen stuitte op veel verzet en verontwaardiging. De demonstranten vinden dat Nederland tijdens Dodenherdenking ‘oorlogsmisdadigers herdenkt die niet onderdoen voor nazi’s’, zo schreef de groep op Facebook.

Daarmee doelt de actiegroep op militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog omkwamen, en niet alleen de slachtoffers. Zo herdenken we ook soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië. En daar zit hem precies de crux: “Nederland herdenkt wél de daders maar niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden”, aldus de groep.

“Beerput is opengebroken”

De rechter legde de groep donderdag een lawaaiverbod op, maar Meijerink zei toch te willen doorgaan met het plan. Nu komt hij daarop terug. “”Ons doel is bereikt. De beerput is opengebroken, het onderwerp staat op de kaart”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Leiderdorpse activiste

Dat betekent dat ook de Leiderdorpse activiste Christa Noëlla haar mond houdt vanavond. Ze werd vorig jaar al landelijk nieuws met #geen4meivoormij, waarop ze op de social media duizenden boze reacties ontving. Maar ze is de actie niet begonnen en is geen protestleider, verklaart ze op haar Facebookpagina. Eerder dit jaar kwam ze al in het nieuws doordat ze mogelijk betrokken was bij een oproep om Sinterklaas te vermoorden.

Foto: Christa Noëlla via Facebook

reacties