Wat doet een imker precies?

Wat doet een imker precies?

REGIO – De bijenpopulatie loopt al jaren terug. Onder meer door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.  Toch kunnen de bijenverzorgers, of imkers, goed helpen bij het opnieuw opbouwen van een gezond aantal bijen voor de wereld. Om mensen te laten zien wat het werk van een imker nou eigenlijk behelst nodigt de Nederlandse Bijenhoudersvereniging het publiek uit om een kijkje in de korf te nemen.

In het weekend van 9 en 10 juli openen daarom de imkers van Bijenstal Cronesteyn in Leiden en Imkerij Frans Valentijn in Voorschoten de deuren. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 tot 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Je kunt tijdens de open dag ook vers gewonnen honing proeven, in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien.

Imker Peter Henneman: “De Landelijke Open Imkerijdagen zijn een unieke kans om als niet-imker heel dicht bij de bijen te komen. Die kans heb je als niet-imker niet zo vaak. Daarnaast vertellen we het publiek alles over wel en wee van de honingbij, ook over de stand van zaken bij de wilde bijen zoals hommels, en over hoe je je tuintje bij-vriendelijker kan maken. En natuurlijk is er… Honing!  Bijna elke deelnemende imker laat de bezoekers kennismaken met zijn eigen lokale honing. Eén tip: maak thuis die pot pas open!”

Foto: J2TV / Archief

reacties