Dol op je e-bike? Fietsdieven ook

Dol op je e-bike? Fietsdieven ook

LEIDEN – De politie is op zoek naar de eigenaar van een elektrische fiets, die zondag te koop aangeboden werd. Elektrische fietsen zijn tegenwoordig zo ongeveer de populairste buit onder dieven.

Heling

Afgelopen zondag werd op de Voorschoterweg een man aangehouden op verdenking van heling; hij probeerde een e-bike te verkopen, een electrische Sparta Ion. De politie is op zoek naar de eigenaar van de fiets, hier boven op de foto. Bent of kent u de eigenaar? Bel dan met 0900-8844.

25.000 gestolen elektrische fietsen

De elektrische fiets, de e-bike, is inmiddels een favoriete buit geworden onder fietsdieven. Vorig jaar werden zo’n 25.000 van die kostbare fietsen gestolen. Het draait allemaal om de moeite die de fietsdief moet doen. Een fiets is relatief makkelijk gejat. En in het geval van een elektrische fiets loont die moeite helemaal, want die zijn natuurlijk veel waardevoller dan een gewoon stalen ros.

Zorg voor een ultragoed slot

De enige tip die de politie, ANWB en de verzekeraars je kunnen geven, is: zorg voor ultragoede sloten. Een tweede slot forceren kost dieven teveel tijd. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Zet dit tweede slot altijd aan frame én voorwiel aan iets stevigs vast zoals een fietsenrek of een brug, en zorg dat je slot hoog hangt zodat het niet op de stenen kapot geslagen kan worden.

Kies voor een slot dat voorzien is van een ART-keurmerk. Zorg ervoor dat je gestalde fiets ontzettend in het zicht staat. En misschien ten overvloede: als je een display hebt, haal hem er al-tijd vanaf. Zelfs als je vijf minuten een pak melk gaat kopen.

Foto: Politie Leiden Zuid via Facebook

reacties