Dr. Ariadne Schmidt zit op de Leerstoel Magdalena Moons

Dr. Ariadne Schmidt zit op de Leerstoel Magdalena Moons

LEIDEN – Dr. Ariadne Schmidt wordt door de Stichting Leerstoel Magdalena Moons benoemd tot bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur aan de Universiteit Leiden.

Magdalena Moons

Dr. Schmidt gaat per 1 september wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven over de Geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. De positie is vernoemd naar Magdalena Moons, de vrouw van de Spaanse veldheer Valdés die naar verluidt een aanval op Leiden heeft voorkomen.

“De stichting en de universiteit zijn zeer verheugd met de aanstelling van mevrouw dr. Schmidt als bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel. Met haar kennis zal de lokale geschiedenis van Leiden de aandacht krijgen die het verdient”, aldus André de Jong, voorzitter van de Stichting Leerstoel Magdalena Moons.

Samenwerkingsverbanden

Naast haar hoogleraarschap zal dr. Schmidt een rol spelen in de ondersteuning en versterking van de samenwerkingsverbanden met de Leidse musea, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Ook zal zij een bijdrage leveren aan de publieke zaak op het gebied van de Leidse stadscultuur. Per 1 september zal zij deze leerstoel, die een prachtige versterking is van de band tussen stad en universiteit en leidt tot vergroting van de academische kennis over de rijke Leidse geschiedenis, gaan bezetten. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in de Magdalena Moons Vereeniging.

Gender in de stadscultuur

Dr. Schmidt is sinds 2010 verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden, waar zij momenteel werkt als universitair docent. Zij promoveerde op onderzoek naar ‘Overleven na de dood. Weduwen in Leiden in de Gouden Eeuw’ en deed al veel onderzoek naar stadsgeschiedenis, en de rol van vrouwen door de eeuwen heen en heeft ervaring in het begeleiden van promovendi en studenten. Als hoogleraar zal dr. Ariadne Schmidt zich ook richten op de rol van gender in de stadscultuur.

Leidens Ontzet

Leiden heeft een bloeiend historisch verenigingsleven en dat manifesteert zich niet alleen rond de viering van Leidens Ontzet. Voor de stad zal deze leerstoel het gezicht van historisch onderzoek zijn, voor de universiteit een verbinding met het erfgoed, de rijke lokale geschiedenis en alle instellingen die zich hiervoor inzetten.

Foto: Wikipedia

reacties