Draaiorgeldag: nostalgische route door de binnenstad

Draaiorgeldag: nostalgische route door de binnenstad

LEIDEN – Draaiorgels: voor de één een lust, voor de ander een bodemloze bron van ergernis. Want ja, ze maken natuurlijk best wat geluid. Moet je er eens 17 bij elkaar zetten!

Net even anders

De Leidse Draaiorgeldag, die zo’n 20 jaar geleden het levenslicht zag, werd eerder georganiseerd in de Hooglandse Kerk. Wil je weten hoe dat klinkt? Nou, zo dus:

Dit jaar pakt de organisatie het net even anders aan.

Nostalgisch gevoel

In de Hooglandse Kerk kon het nog weleens een kakofonie van draaiorgelklanken zijn, zoveel orgels bij elkaar en dan ook nog in een stenen gebouw. Dit jaar, op 30 oktober, staan er 17 draaiorgels langs een route, die voert van de Haarlemmerstraat over het Kort Rapenburg, richting Trouwstraatje naar de Middelweg en eindigt in de Hooglandsekerksteeg. De Draaiorgeldag valt in het weekend OPEN voor Vroeger.

Frank van Leeuwen van ProKwadraat: “Vooral bij oudere mensen roepen draaiorgels een nostalgisch gevoel op. Heel vroeger was het namelijk de enige mechanische muziek die mensen konden beluisteren. Als de draaiorgelman in de wijk was, werden vanuit het raam muntjes naar beneden gegooid. Het past dus mooi in het thema van deze OPEN. En doordat de Draaiorgeldag dit jaar buiten is en ze wat verspreid staan, hoor je ze niet tegelijkertijd.” 

Foto: J2TV archief

reacties