Drie medailles voor junioren Leiden Atletiek

Drie medailles voor junioren Leiden Atletiek

LEIDEN – Tijdens de Nederlandse atletiekkampioenschappen voor junioren heeft Leiden Atletiek het goed gedaan. In Vught, op het fraaie complex van Prins Hendrik, streden de A-junioren (onder 20) en B-junioren (onder 18) om de nationale titels. Ruim 20 atleten van Leiden Atletiek behaalden een groot aantal finaleplaatsen en in totaal drie bronzen medailles. Elk van deze medailles had een eigen verhaal.

Thieme Schmidt

A-junior Thieme Schmidt (op de foto links) won in februari zilver op de 400 meter bij de indoorkampioenschappen in Apeldoorn. Daarna kreeg hij te kampen met blessures en werd het een race om op tijd fit en in vorm te zijn voor de kampioenschappen in de open lucht. Groot was daarom ook de blijdschap toen hij zaterdag als derde de finishlijn passeerde in een tijd van 49.60. Met Stijn van Weegberg op de 5e plaats een mooi resultaat voor de sprintteam van Martijn de Lange.

800 meter

Jelte van Atten zag een zwaar weekend uiteindelijk beloond met een bronzen plak. Op vrijdagavond plaatste de pupil van Han Kulker zich tenauwernood voor de finale op de 800 meter bij de jongens A. De finale was van hoog niveau met meerdere atleten die zich geplaatst hebben voor het Europees kampioenschap. In hun kielzog spurtte Jelte zaterdag naar een nette 6e plaats in 1.54.74, maar net boven zijn persoonlijk record.

Een paar uur later stond hij aan de start van de voorronde op de 1500 meter. Niet zijn hoofdafstand, maar ook hier plaatste hij zich voor de finale die op zondag gelopen werd. Dat werd zoals vaker bij kampioenschappen wel een tactische race met een snelle slotronde. Daarin verraste Jelte met een bronzen medaille als resultaat. Bij de B-junioren werd Thijs Houbiers knap 6e op dezelfde afstand.

Op het randje

Na vier van de zes sprongen bij het hinkstapspringen stond Joshua Wegman (op de foto rechts) op de eerste plaats met een afstand van 13.50 meter. Hij zag vervolgens het goud uit handen glippen toen zijn concurrenten hem in de vijfde en zesde ronde passeerden. Met een alles-of-niets sprong probeerde Joshua de kleur van de medaille nog op te vijzelen. Samen met zijn coach Raul Varona Perez tuurde hij naar het scorebord. Daarop verscheen 13.53 meter, een kleine verbetering, maar niet genoeg voor goud of zilver. Zijn trainingsmaatje Koen Prud’homme van Reine werd in diezelfde wedstrijd 5e.

Naast de drie bronzen plakken werden er ook drie vierde plaatsen behaald. Die van Roos van Elk op de 800 meter was een teleurstelling. Vorig jaar werd ze als eerstejaars B-juniore verrassend kampioen. Deze keer werd ze geklopt in het duel om de prijzen. Amina Maatoug debuteerde op de 2000 meter steeple chase bij de B-junioren. Na 5 ronden met hindernissen en een waterbak kwam ze als vierde over de finish.

Deaflympics

Lucinde Wiersema nam deel aan drie onderdelen. Na een 6e plaats bij het speerwerpen, een 7e bij het hoogspringen noteerde de dove atlete een afstand van 11.21 meter bij het hinkstapspringen, goed voor de 4e plaats. Een mooie opsteker in de voorbereiding op het Deaflympics (de Spelen voor dove sporters) waar ze deze zomer naartoe gaat.

Foto: Leiden Atletiek

reacties