[BLOG] Drie tips voor motivatie bij een sportdip

[BLOG] Drie tips voor motivatie bij een sportdip

LEIDEN – Afvallen. Voor velen het doel des levens. Met veel hypes, veel voeding- en fitness goeroes en andere opvattingen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Verwarrend. Daar scheppen we graag helderheid in. Daarom geeft personal trainer Jeffrey Visser iedere derde zondag van de maand antwoord op prangende vragen. In dit blog antwoord op de vraag hoe jij jezelf kunt blijven motiveren om te sporten nu het buiten koud en nat is.

 

Goede voornemens uit de kast

Kou, nattigheid, de donkere maanden en bijkomende drukte overheersen de laatste maanden van het jaar. Een periode waar de sportmotivatie vaak tot een groot dieptepunt zakt, om het dan in januari weer dankzij de goede voornemens uit de kast te halen.

In deze donkere maanden is het nou eenmaal zo dat de motivatie soms ver te zoeken is. De dagen zijn korter en we ervaren minder energie door het weer, drukte en door het gebrek aan zonlicht. We ploffen wat sneller op de bank en laten ons hoofd wat eerder hangen met de gedachte: “Het komt in het nieuwe jaar wel weer”. Maar is dat handig? Is er niet altijd wel iets waardoor je het kunt uitstellen? Als je iets écht graag wil, dan ga je er voor. En juist omdat dit lastig is in deze periode van het jaar, heb ik hierbij drie tips voor je waardoor je die motivatie een boost geeft!

1: Kleine stapjes

Oké het is druk en het is inderdaad verrekte koud. En oja, het is inderdaad vroeg donker. Maar: kom op! Je wilt die gezonde levensstijl toch? Dan gaan we ook in deze barre tijde gewoon door. In kleine stapjes. Anders kom je nooit bij je gewenste droomfiguur.

Dus, kleine stapjes. Kort de trainingsduur wat in. Ga bijvoorbeeld in plaats van een uur sporten in de gym, naar een half uur of drie kwartier. In deze tijd moet je wel iets intensiever te werk gaan. Een paar voorbeelden hiervan volgen in de volgende blog. Maak daarnaast extra meters op de stappenteller, zorg voor extra vitamines en duik op tijd je bed in. Kleine aanpassingen, maar ook die werken.

2: Plannen

Er is altijd een moment om het uit te stellen. Hierbij een paar klassieke voorbeelden: “Morgen weer een dag”, of: “Ik doe het straks wel, tijd zat”. Tot slot de koning van de klassiekers: “Ja, maar vandaag heb ik al zoveel voor mijn kiezen gehad, dan hoef ik echt niet meer te gaan sporten hoor. En dat koekje verdien ik eigenlijk ook echt heel erg.”

Jeffrey Visser: “Iedereen kent het wel. En aan het einde van de rit is het weer zondagavond, kijken we in de spiegel en balen we dat het weer niet is gelukt. Dit zorgt voor een negatieve prikkel en heeft geen positieve invloed op onze motivatie.”

Plannen dus. Hoe eerder jij het inplant in je agenda, hoe minder de kans bestaat dat er andere dingen tussenkomen. Hou het wel realistisch. Als je weet dat 3x sowieso teveel is, hou het dan gewoon bij 2x en train wat korter zoals aangegeven in bovenstaande tekst.

3: Simpelweg doen

Ja, simpelweg doen ja! Er is het hele jaar door wel een smoesje om iets niet te doen. Wil jij jezelf fitter voelen, 10 kg afvallen of dat perfecte lichaam krijgen? Dit behaal je alleen door het hele jaar door te zetten! Bedenk ook, een fitter lichaam geeft meer energie en dit zorgt er weer voor dat jij die drukke maanden aankan! Hoe fitter het lichaam, hoe sterker het brein!

Heb je naar aanleiding van ons idee over afvallen en spieropbouw nog vragen? Of wil je zelf graag met een van ons kijken naar jouw persoonlijke doelstellingen? Neem contact op via de website.

Foto: Jeffrey Visser

reacties