Drink een goudgeel hèn-kètje in RMO

Drink een goudgeel hèn-kètje in RMO

LEIDEN – De bakermat van bier ligt in Egypte. Vandaar dat de nieuwe Egypte-tentoonstelling wordt gedoopt met een speciaal gebrouwen gerstenat van Brouwerij Pronck uit Leiden.

Hèn-kèt

Half november opent ‘Koninginnen van de Nijl’, in de spiksplinternieuwe tentoonstellingsruimte in het verbouwde Rijksmuseum van Oudheden. Ter ere van deze gelegenheid, en het feit dat het antieke Egypte weer lééft in het RMO na anderhalf jaar afwezigheid, ontwikkelde Brouwerij Pronck een speciaalbier voor het museum, dat de naam ‘Hnq.t’ draagt. Dit is het Egyptische woord voor bier (je spreekt het uit als Hèn-kèt trouwens).

Spelt en koriander

Cultureel ondernemer Janko Duinker werkte tot voor kort bij het RMO en is de bedenker en aanjager van het Egyptische bierproject. Janko is zelf liefhebber van speciaalbiertjes, dus leek het hem een mooi idee om de Egypte-tentoonstelling te dopen met het gouden gerstenat. “Ik wilde iets bijzonders, iets anders voor de opening. De conservator van het RMO vertelde dat bier toen een soort broodpap was, maar dat moest het niet worden… Het bier mocht een knipoog hebben naar het oude Egypte maar moest vooral superlekker zijn! Naast spelt en koriander zitten er ook nog een aantal bijzondere hopsoorten in, die tintelen achterop je tong.”

“In Egypte en Mesopotamië werd 4500 jaar geleden al bier gebrouwen. Bier zoals we het nu kennen, bestaat pas sinds 150 jaar”, zegt Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck. “Maar vroeger was bier warm, zonder koolzuur en met brokken graan erin. Een soort broodpap. Dat wilden we de bezoekers niet aandoen.”

“Dus we zijn gaan uitzoeken welke graanrassen in Egypte al lang en goed groeien, dat is bijvoorbeeld het oergraan spelt. Dat geldt ook voor koriander, dus dat zit ook in het bier. Het is een moderne variant geworden op oud-Egyptisch bier”, aldus Benjamin.

Alcoholische broodpap

Woensdag 23 november vertelt conservator Lara Weiss je tijdens de Egyptische bieravond in het RMO hoever we sinds de alcoholische broodpap zijn gekomen. En Benjamin Wegman legt je haarfijn uit hoe het Egyptisch speciaalbier tot stand kwam. Met een biertje in de hand uiteraard. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van het RMO.

reacties