Dubbelconcert Verdi’s Requiem in de Pieterskerk

Dubbelconcert Verdi’s Requiem in de Pieterskerk

LEIDEN – Zaterdag 28 oktober voeren de twee koren COV Con Amore uit Leiden en COV Leidschendam het Requiem van Verdi uit in de Pieterskerk. Een meesterwerk èn een krachttoer voor koor en orkest.

Dirigent als verbindende factor

Het Messa da Requiem van Verdi is een indrukwekkend werk, dat een indrukwekkende bezetting vereist. Vandaar dat de twee koren, COV Con Amore uit Leiden en COV Leidschendam, een samenwerking zijn aangegaan. Verbindende factor tussen de twee koren is dirigent Bernhard Touwen, die op maandagavond met de ene club en op donderdagavond met de andere club repeteert.

“Wat ik heel mooi vind aan het Requiem van Verdi is dat het een zoektocht is met met de grote vraag waar we allemaal mee zitten: de dood, en wat dan?”, zegt dirigent Bernard Touwen. “En die vraag, daar komen we eigenlijk ook niet uit. Verdi heeft al die gevoelens van vreugde, en wanhoop, en droefenis, de oude dogma’s, het onheilspellende en het lijden heel sterk in de muziek uitgebeeld. Dat maakt zijn requiem bijzonder menselijk.”

Het Requiem

Het Requiem van Verdi werd in 1874 gecomponeerd door Guiseppe Verdi en onder zijn directie voor het eerst uitgevoerd in Milaan. Verdi componeerde het werk ter herinnering aan Alessandro Manzoni, een Italiaanse schrijver, die een jaar eerder overleden was. Een ‘requiem’ is dan ook een katholieke mis voor de doden, met vaststaande teksten in latijn. Deze teksten zijn door de eeuwen heen door verschillende componisten op muziek gezet. Zo heb je een requiem van Mozart, Fauré, Verdi, Brahms, Benjamin Britten en Andrew Lloyd Webber. Allemaal dezelfde tekst, allemaal compleet anders.

Levende muziek

Harry Klink, de voorzitter van COV Con Amore en zelf enthousiast koorlid, is dolblij dat de keuze om Verdi’s Requiem is gevallen.

“Het koor uit Leidschendam kwam met het idee om het Requiem van Verdi uit te voeren”, vertelt Harry. “Heel ambitieus, veel mogelijkheden, dat wel, maar te groot om met één koor te doen. We wilden uitpakken en doen dat dus samen. De Pieterskerk is daarvoor een prachtige locatie. Het Requiem is zulke spannende muziek met zoveel gevoeligheid. Verdi is een operacomponist en maakt levende muziek met levende personen en levende muziek.”

Krachttoer voor koor en orkest

Verdi’s Requiem wordt beschouwd als niets minder dan een meesterwerk, maar wel een echte krachttoer voor koor en orkest. Vandaar dat er naast twee koren ook het nodige professionele zwaargewicht heeft aangetrokken: sopraan Charlotte Janssen, mezzosopraan Leonie van Rheden, tenor Matthew Newlin en bas Gevorg Grigoryan. Het Holland Symfonie Orkest verzorgt de muzikale begeleiding en dirigent Bernhard Touwen heeft de algemene touwtjes in handen.

Benieuwd? Kijk dan hier voor kaarten.

Foto’s: J2TV / Jimmy de Heus 

reacties