Earth Hour: in het donker voor de aarde

Earth Hour: in het donker voor de aarde

REGIO – Zaterdag 25 maart van half negen tot half tien ’s avonds is het Earth Hour. Talloze gemeenten, bedrijven en particulieren overal ter wereld gaan vrijwillig een uurtje in het donker zitten. Alhoewel het ook best gezellig kan zijn natuurlijk, doen ze dit om aandacht te vragen voor de toekomst van de aarde.

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. Volgens mileuspecialisten is dit één van de grootste bedreigingen voor de natuur; denk aan smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel, aangetaste leefgebieden van verschillende diersoorten. Ook de mens is een regelrechte bedreiging, met ons bomen kappen en energieverbruik. Om dit probleem in het volle licht te zetten, gaat zaterdagavond het licht dus uit.

Vermindering van energieverbruik

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en begon in 2007 in Australië. Ruim twee miljoen mensen deden toen mee; de vermindering van het energieverbruik werd toen geschat tussen de 2 en 10%. Meer en meer landen namen in de loop der jaren het initiatief over. Sinds 2009 zit ook Nederland vrijwillig in het donker. De komende editie is dus de elfde keer van Earth Hour. Overigens is de besparing een druppel op de gloeiend plaat, de actie gaat voornamelijk over bewustwording.

Kaarsen aan

Meedoen is eigenlijk supersimpel. Zaterdagavond 25 maart doe je om half negen alle lampen in huis uit. Steek een paar kaarsen aan. Wordt het nog een gezellig Earth Hour ook.

Foto: WNF

 

reacties