Nieuwe eco-bekers voor schonere Leidse evenementen

Nieuwe eco-bekers voor schonere Leidse evenementen

LEIDEN – Met ingang van 1 april 2017, de start van het nieuwe evenementenseizoen, is het gebruik van eco-glazen bij ‘beheersbare evenementen’ met meer dan 200 bezoekers verplicht.

Gebruik eco-beker

Eco-glazen zijn hard plastic retourbekers. Bezoekers betalen tijdens een evenement statiegeld bij aankoop van hun eerste consumptie. Bij het halen van een nieuwe consumptie leveren zij hun glas in en krijgen een nieuw glas.

Bij het verlaten van het evenement kan de bezoeker zijn laatste glas inleveren en krijgt dan het statiegeld retour. Omdat de glazen van hard plastic zijn, kunnen ze op het evenement gespoeld worden en opnieuw worden uitgegeven. Één eco-beker vervangt zo’n 40 tot 80 wegwerpbekers. Dat levert dus een stuk minder rommel op.

De beker wordt nu al gebruikt op en rond de drijvende kerstmarkt en de ijsbaan op de Nieuwe Rijn.

Verplicht bij beheersbare feesten

De nieuwe eco-beker wordt voorlopig alleen ingesteld bij ‘beheersbare evenementen’. Onder beheersbaar wordt verstaan: een vergunning voor een evenement op één locatie, een afgezonderd terrein, plein of park, al dan niet omhekt, waarbij geen loopverkeer door de stad plaatsvindt.

Dit betekent dat stadsfeesten als Leidens Ontzet, Lakenfeesten en Leiden Marathon nog niet aan de eco-bekers hoeven. Bij kleinere locatiegebonden evenementen wordt de nieuwe beker verplicht en opgenomen in de vergunning.

Foto: Centrummanagement Leiden

reacties