Een machtige legpuzzel genaamd Trix

Een machtige legpuzzel genaamd Trix

LEIDEN – Men neme 300 botten, 3 dagen en een team van puzzelaars. Wat krijg je dan? Een T.rex in je museum.

In elkaar zetten

26 augustus kwam ze aan, verspreid over vele kratten. Dus voordat Trix de ongetwijfeld enorme stroom bezoekers angst aan kan jagen, zal ze eerst even in elkaar gezet moeten worden. En dat is geen huis-, tuin- en keukenklusje, maar het gaat goed, vertelt Suzanne van Straaten van Naturalis. Haar enthousiasme dendert bijna door de telefoon heen.

“Donderdag is het frame neergezet, en haar achterpoot. Vrijdag zijn de staart en een deel van haar lijf en de beurt. En zaterdag, tja, dan gaat de kop erop!”

Uniek oud besje

Trix is een oud besje, wel 66 miljoen jaar oud.. Ze behoort tot de top drie van meest complete T.rex-skeletten ter wereld, ze is de enige ter wereld die straks haar eigen kop draagt én ze is de enige in Europa. Naast oud, is ze dus ook een uniek besje. Er is dan ook ontzettend naar haar komst uitgekeken. “We zijn bij Naturalis al drie jaar bezig met die T.rex. Eerst was ze er nog niet, toen werd ze opgegraven, toen werd ze schoongemaakt, toen was ze onderweg… Nu is ze híer, echt hier. Het is een bijzonder gevoel”, vertelt Suzanne.

Groot en massief

De T.rex was een groot beest, dat weten we allemaal. Suzanne weet inmiddels hoe groot. “De hele zaal is gevuld. 12 meter lang is niet niks. Die achterpoot is zo groot, zo massief, dat ik nu pas begin te beseffen wat een machtig dier ze is geweest. Ik ben benieuwd hoe het eruit ziet zonder steigers, ladders en linten.”

“Trix wordt straks prachtig uitgelicht, en op een manier neergezet dat je haar in de ogen en de bek kunt kijken.”

Overal vernielingen

Eerder deze week was er enig tumult in de stad, want woensdag bleek Trix op kroegentocht te zijn geweest. Ze had een ravage van platgestampte auto’s achtergelaten op het Stationsplein. “Ze is nog steeds spoorloos”, lacht Suzanne. “Daarna dook ze op in Breda en Rotterdam. Overal vernielingen”, vertelt ze over de uitzonderlijke PR-stunt die landelijk op veel lof kan rekenen. Laten we in ieder geval hopen dat Trix haar stapgedrag laat voor wat het is en weer veilig naar Naturalis terugkeert, zodat ze op tijd is voor haar grote onthulling op 10 september.

Foto: Naturalis

reacties