Featured Video Play Icon

[VIDEO] Een prachtige dag om je stem te laten horen

REGIO – Het zal je niet ontgaan zijn; het is verkiezingsdag! De opkomst was vanmorgen al beter dan in 2012. Die trend zet al zo’n beetje de hele dag door.

Opkomst

Om 13.00 uur had 33% van de Leiderdorpers zijn bolletje rood gekleurd. Rond 14.00 uur was het opkomstpercentage in Zoeterwoude al 37,2%. Om 15.00 uur had 49,35% van Oegstgeest zijn formulier in de bus laten glijden. Het zou zomaar aan het heerlijke lenteweer kunnen liggen, want in de rij staan met een warm zonnetje in je toet is zeker geen straf.

Keuze snel gemaakt

Hoewel er nog nooit zoveel zwevende kiezers vlak voor de stembusgang hadden in Nederland, lijken de stemgerechtigden in de Leidse regio vrij zeker van hun keuze.

“In dit land is het niet zo moeilijk om een keuze te maken”, zegt een Leidenaar nadat hij heeft gestemd. “Omdat het één grote puinhoop is, al jaren!”

Ook verschillende andere wachtenden bij stemlokalen gaven aan dat hun keuze snel gemaakt was. “Ik hou de politiek aardig in de gaten en ik weet wat mijn mening is over bepaalde onderwerpen. Daardoor kon ik me goed vinden in een bepaalde partij”, zegt een dame bij Leiden Centraal.

‘Ongeveer gelijk programma’

Een meneer in Zoeterwoude vond het deze keer wèl lastig. “Veel partijen zitten met ongeveer een gelijk programma.”

Dat vindt ook een jongeman in Voorschoten: “Ik vond het makkelijk om te kiezen in welke hoek ik moest zijn, maar wel moeilijk welke partij het moest zijn. De partijprogramma’s leken op elkaar, maar hadden toch kleine verschillen.”

Burgermoeders stemmen ook

Ook de burgermoeders van Zoeterwoude en Voorschoten maken de gang naar de stembus, maar niet alleen om hun formuliertje in te vullen: “Ik vind het gewoon leuk om te kijken hoe het gaat”, zegt Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten. “Er zitten daar allemaal vrijwilligers die dat de hele dag en avond nog moeten doen, dus een beetje belangstelling van de burgemeester is ook leuk.”

Burgemeester Liesbeth Bloemen van Zoeterwoude maakt ook een rondje langs de stembureaus in haar dorp: “Ik was net al op twee andere stembureaus, en daar gaat het goed!”

 

 

 

 

 

reacties