Een waardig afscheid van een mooi mens

Een waardig afscheid van een mooi mens

LEIDEN – In een volle Vijf Meihal nam Leiden woensdagmiddag afscheid van Aad van der Luit. ‘Een Leidenaar is doodgegaan’ klonk het meerdere malen, maar de herinnering is springlevend.

Volle Vijf Meihal

Naast de vele genodigden kwamen ook honderden Leidenaren naar de openbare afscheidsbijeenkomst in de Vijf Meihal, de plek die voor Aad tijdens zijn sportcarrière zo belangrijk is geweest. De mussen vielen binnen en buiten van het dak, maar dat hield niemand tegen om afscheid te nemen van het Leidse icoon.

“Vanbinnen stormt het”

De kist werd binnengedragen op de slepende noten van Get Ready van Rare Earth; een ontroerend moment. Aad vrouw Marjo toonde veel kracht om als eerste spreker op te treden. “Het is prachtig weer, maar vanbinnen stormt het bij ons”, zei ze. Aads zoon Joost sprak rustig en beheerst over zijn geliefde vader. Maar ook sprak hij over hoe moeilijk het soms kon zijn om de zoon te zijn van zo’n bekende persoonlijkheid. Tijdens de dienst werden al deze kanten belicht, waarmee het een oprecht eerbetoon aan de vele facetten van de mens Aad van der Luit werd.

Sportieve en politieke carrière

‘Aanloopzoon’ Gerard van der Berg, met wie Van der Luit 45 jaar lang bevriend was en verschillende sportscholen runde, vertelde over Aads sportieve carrière: “Hij heeft vele Nederlandse kampioenen getraind”. Aads ‘maatje’ bij D66, Paul van Meenen, haalde herinneringen op aan Aads politieke carrière: “Niemand dacht dat hij het langer dan drie weken zou volhouden in de raad”. Burgemeester Lenferink sprak met opvallend zachte stem, zichtbaar aangedaan.

De burgemeester haalde Aads joviale manier van doen aan: “Die hand, daar moest je op beducht zijn. Die kwam zó van rechts, en die was stevig.” 

Veel muziek

Tijdens de bijeenkomst werd veel muziek gedraaid. Let Me Live van Queen, Father And Son van Cat Stevens, Suzie Q van Creedence Clearwater Revival en het ontroerende Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij.

Jochem Myjer besloot de plechtigheid met een gedicht, ‘Er is een Leidenaar doodgegaan’. Hij droeg de woorden met vaste stem voor; je kon een speld horen vallen.

Luid applaus

Na afloop werd de kist weer naar buiten gedragen, onder luid applaus van alle aanwezigen. Een lange rij jonge beoefenaars van judo en taekwondo stelde zich op in de hal. Ze bogen zodra de kist hen passeerde. Een salut naar diegene die judo en taekwondo naar de Leidse regio had gebracht. Weer klonk Get Ready van Rare Earth. De circkel was rond.

Rust zacht, Aad.

Adscheid Aad 2

Foto: J2TV

reacties