Elfstegentocht: Ut gaat niet doorrr, juh

Elfstegentocht: Ut gaat niet doorrr, juh

LEIDEN – Er komt definitief geen Elfstegentocht dit jaar. Dat heeft de organisatie woensdagmiddag besloten. Ondaks de stevige vorst is het ijs veel te dun.

Laatste keer in 1997

Schaatsfans keken reikhalzend uit naar de vijfde editie van de Leidse Elfstegentocht. De laatste keer was in 1997. Met deze temperaturen moest er toch een kansje bestaan dat..? Maar helaas. Woensdag kwam het bestuur van de Stichting Elfstegentocht Leiden bij elkaar om de mogelijkheden te bespreken. De draaiboeken liggen klaar, de vrijwilligers staan paraat en de ijsmetingen zijn verricht.

Geen twaalf centimeter

En dat zit hem de crux. Tijdens de ijsmetingen is nergens op de beoogde route een ijsdikte geconstateerd van meer dan één centimeter. Voor een Elfstegentocht is een dikte van 12 centimeter op het schaatsparcours vereist, om de veiligheid van de vele deelnemers te garanderen. In grote delen van de stad, zoals de singels, de Rijn en het Rapenburg ligt er zelfs nog helemaal geen ijs.

Dat er ineens twaalf centimeter ijs aan gaat vriezen lijkt een utopie, mede omdat er vanaf het weekend waarschijnlijk geen nachtvorst meer is. En een Elfstegentocht hebben we nog nooit gehad in Leiden. De grote variant in Friesland ook niet trouwens.

Foto: Stichting Elfstegentocht Leiden

reacties