En de winnaar van Leiden Culinair is… Suzie’s & Van Aken!

En de winnaar van Leiden Culinair is… Suzie’s & Van Aken!

LEIDEN – Muziek, prachtige wijnen en culinaire hoogstandjes… Cultuurplein Lammermarkt is vier dagen lang het ultieme proeflokaal van Leiden. Met als kroonjuweel Suzie’s & Van Aken, de nieuwkomer die vrijdagavond als winnaar uit de bus kwam.

Zware taak

Het is een zware taak, maar iemand moet het doen… De jury, bestaande uit Frederick van Emstede, Marno Langebroek en Marieke Walenkamp proefden zich suf, dubbelcheckten en overlegden met elkaar. Er kon er toch maar één de winnaar zijn. Of nee, drie.

“De gerechten waren allemaal van hoog niveau”, vertelden de juryleden tijdens de prijsuitreiking vrijdagavond. “Van pizza tot culinaire topgerechtjes. We hebben gekeken naar smaak, presentatie, hoe de festivalganger de gerechten ervaart en naar de duurzaamheid van het eten. Het was een feest om te mogen proeven.”

Originaliteitsprijs

De originaliteitsprijs ging dit jaar naar ’t Fust. “Het vlees was bijzonder goed gegaard, het smolt bijna op de tong, afgemaakt met een saus met mokka”, aldus de jury.

Top drie

Nummer drie was Moscow, die hoge ogen gooide met de halve kreeft met zoetzure groenten en kreeftensaus. De tweede prijs was voor In Den Doofpot, voor hun dessert: “Cheesecake met een krokantje van citroen. Ze hebben mooie specerijen verwerkt in hun dessert.” Vorig jaar won In Den Doofpot de hoofdprijs tijdens Leiden Culinair. Nummer twee en één bleken dan ook een uitzonderlijk moeilijke keuze voor de jury.

Nieuwkomer

Maar de nummer één dit jaar werd Suzie’s & Van Aken, de nieuwkomer uit Oegstgeest. “We hebben dubbel geproefd, om te zien of er niet extra aandacht werd besteed aan het opdienen aan de jury,” vertellen de fijnproevers. Maar nee: het gerecht Mahi Mahi blijkt gewoon geweldig te zijn. Het ei, de soja en de wasabi zijn perfect in balans. Een bijzondere smaakcombinatie.

En als dat érgens thuishoort…

Foto: PPCRN

reacties