Energieonderzoek op Leiderdorpse scholen

Energieonderzoek op Leiderdorpse scholen

LEIDERDORP – Leiderdorp wil CO2-neutraal zijn in 2050. Daarom is de gemeente een groot project gestart om op alle Leiderdorpse scholen en kinderopvangcentra energieonderzoek te doen en hen zo te helpen verduurzamen.

Onbewust energie verspillen

Dit doet de gemeente samen met adviesbureau het Groene Scholen Collectief,  erkend adviseur van de Green Deal Scholen. Scholen en kinderopvangcentra blijkt namelijk onbewust veel energie verspild. Ook is het met het oog op de toekomst belangrijk dat de jeugd bewust wordt betrokken bij het verduurzamen van hun leefwereld, zo zegt gemeente Leiderdorp.

Technisch adviseur

Momenteel worden bij alle scholen energieonderzoeken uitgevoerd. Eerst wordt geluisterd naar hoe gebruikers het gebouw ervaren. Zo kan een gebouw bijvoorbeeld lastig op temperatuur te houden zijn, of er zijn hoofdpijnklachten. Een technisch adviseur bekijkt alle technische installaties en de schil van het gebouw; de muren, het dak en de ramen. Ook worden mogelijkheden tot energieopwekking bekeken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. De schoolbestuurders krijgen vervolgens advies over welke besparingsmaatregelen voor hun scholen het meest effectief zijn.

Binnenkort zullen de eerste resultaten bekend worden.

Foto: Public Domain Pictures

reacties