Feest en teleurstelling bij de Leidse fracties over verkiezingsuitslag

Feest en teleurstelling bij de Leidse fracties over verkiezingsuitslag

LEIDEN – De ochtend na de verkiezingsuitslag: lijsttrekkers van de verschillende partijen zijn òf nog high van de overwinningsroes, òf ze likken hun wonden. Grote gemene deler is dat er voor allemaal werk aan de winkel is.

“Ik had er niet van durven dromen”

GroenLinks-voorman Walter van Peijpe klinkt moe maar opgewekt aan de telefoon. De fractie had dan ook een feestje te vieren, want hun aantal zetels in de raad is verdubbeld, van 4 naar 8 stuks. “”Ik had er niet van durven dromen, ik had het echt niet verwacht”, zegt Van Peijpe. “We gaan de komende dagen maar even rustig aan doen en na het weekend met dubbel zoveel zeggenschap aan tafel!” De lijsttrekker denkt dat de zege te danken is aan de campagne naar de verkiezingen toe.

“We hebben een heel goede campagne gevoerd denk ik, zowel  zowel op de straat met vrijwilligers, maar ook zeker online. Het moet nog even op ons neerdalen dat we nu echt met dubbel zoveel zetels in de raad zitten!”

Teleurgesteld

Joost Bleijie van het CDA is minder happy. “We zijn teleurgesteld”, zegt de lijsttrekker onomwonden. “We hebben meer stemmen gekregen dan de vorige keer, maar een zetel verloren. Ik vind het heel knap hoe andere partijen zetels erbij hebben gekregen, m’n complimenten.” Bleijie weet niet precies waar het verlies door komt.

“We hebben het in de wijken goed gedaan, maar in de stad minder. Andere partijen hebben het waarschijnlijk gewoon beter gedaan en daarmee hun zetels verdiend. Maar Leiden is nog lang niet van het CDA af. We gaan de uitslagen bestuderen en van daar uit bekijken wat we kunnen verbeteren zodat we die zetel weer terugkrijgen.”

“Jammer”

Ook bij de SP is verlies te betreuren: de partij ging in Leiden van 5 naar 3 zetels. Fractievoorzitter Julian van der Kraats is kort maar krachtig over het verlies: “Jammer. Maar we hebben het wel goed gedaan.” Lijsttrekker Antoine Teeuwen stroopt alvast de mouwen op: “We gaan de komende vier jaar weer hard ons best doen. Dus over vier jaar hebben we die zetels gewoon weer terug!”

Het nog beter doen

De VVD krijgt er juist een zetel bij en zit straks met zes mensen in de raad. Fractievoorzitter Frederik Zevenbergen: “Ik ben heel erg tevreden en blij dat wij als enige coalitiepartij een zetel gewonnen hebben. Alles wat wij de afgelopen vier jaar hebben gedaan, is aangeslagen bij de Leidse kiezer. Met deze zetel erbij kunnen we het nog veel beter doen.”

Evenwicht in de raad

Mart Keuning, fractievoorzitter van de Leidse ChristenUnie, had geen reden om zijn feestneus op te zetten maar is ook niet heftig teleurgesteld. ”We hebben dertig procent meer stemmen behaald dan vier jaar geleden, dus daar ben ik tevreden over. Ik vind het wel jammer dat er geen tweede zetel is bijgekomen. De ChristenUnie heeft veel gedaan voor Leiden in de afgelopen periode, dus ik vind wel dat we daarvoor beloond voor hadden mogen worden.” Over de verkiezingsuitslag in het algemeen is hij positief: ”Vorige keer had de grootste partij 12 zetels, en de eerstvolgende 5. Ik denk wel dat er nu meer evenwicht is in de raad.”

Nieuwkomer

Driemaal is scheepsrecht: Partij Sleutelstad komt met 2 zetels in de raad. De lijsttrekker van de nieuwkomer, Maarten Kersten, kan z’n geluk niet op:

“We zijn heel blij! We hadden gehoopt op 1 of 2 zetels, dus we zijn héél tevreden. Vanmiddag horen we wie de meeste voorkeursstemmen heeft gekregen, dus dan weten we wie er in de raad terechtkomt. Ik verheug me er ontzettend op om met de fractie te blijven werken aan die directe democratie.”

Foto: Wikipedia

reacties