Geen Festival Plaza: 2 oktober beetje saaier dan normaal

Geen Festival Plaza: 2 oktober beetje saaier dan normaal

LEIDEN –  Eén van de belangrijkste onderdelen van Leidens Ontzet is de muziek.  Het feest op Festival Plaza op de Garenmarkt trekt dan ook ieder jaar honderden zo niet duizenden bezoekers. Maar… Waar moeten die dit jaar dan heen?

“We doen het niet”

Nog minder dan een maand en dan barst het Feest der Feesten weer los. De Garenmarkt is sinds jaar en dag hèt epicentrum van de feestelijkheden. Daar vindt de Minikoraal plaats, de Pleintaptoe, theater, kinderworkshops en optredens van vele bands. Het hele Ontzet lang is Festival Plaza the place to be. Maar de bouwwerkzaamheden rondom de nieuwe nieuwe ondergrondse parkeergarage onder de Garenmarkt gooit een beetje roet in het feest-eten.

“Tot onze spijt hebben we geen programmering op 2 oktober”, zegt Bettina van Klaveren, bestuurslid van de 3 October Vereeniging. “In alle eerlijkheid, het werd zo kort dag om een geschikte alternatieve locatie te vinden dat we niet meer in staat waren om 2 oktober te programmeren zoals gebruikelijk. Daarom hebben we met elkaar gezegd: we doen het niet.”

Meer bezoekers in de binnenstad

Dit jaar is de Garenmarkt dus onbruikbaar als feestplein, maar de Lammermarkt is ook nog niet beschikbaar. Eerder leek het erop dat de Vereeniging in het Huigpark een tijdelijke uitvalsbasis had gevonden, maar daar stak de wijkvereniging een stokje voor. De 3 October Vereeniging zag zich genoodzaakt het programma voor Leidens Ontzet 2017 iets terug te brengen. Verschillende artiesten die traditiegetrouw 2 oktober in hun agenda geblokt hadden, hebben nu een avond vrij. Ook niet erg, want vele ondernemers in de binnenstad zetten tijdens Leidens Ontzet podia neer. Maar waar gaan de honderden, zo niet duizenden feestgangers dan heen?

“Dat is een lastige”, geeft Bettina toe. “Er zullen dus meer mensen naar de binnenstad trekken, mogelijk gaat dat wringen. We hebben dit uitvoerig besproken met de gemeente, zeker met het oog op veiligheid. De wijkvereniging was niet zozeer tegen feest in het Huigpark, maar ze waren bang dat de bezoekers het groen zouden vertrappen. De gemeente beseft dat ze te laat een naar alternatieven voor het Huigpark hebben gezocht. We hopen de stroom van bezoekers naar de binnenstad te kunnen spreiden.”

Trigonterrein

De 3 October Vereeniging zag zich genoodzaakt dit jaar een alternatief programma aan te bieden op diverse locaties. 3 October Live in Concert heeft onderdak gevonden in de Stadsgehoorzaal, de Minikoraal en de Pleintaptoe wijken uit naar het Trigonterrein. Daarmee zijn de traditionele programmaonderdelen veilig.

“Hulde voor Trigon vanwege hun flexibiliteit! Ook voor de omwonenden trouwens. We weten dat het kort dag voor hen was, maar ze gaan er ontzettend goed mee om. We hebben de ambitie om ook volgend jaar de Minikoraal en de Pleintaptoe op het Trigonterrein te laten plaatsvinden, ook de programmering op 2 oktober. Het concert kon dit jaar prima in de Stadsgehoorzaal, omdat de seniorenvoorstelling en het concert elkaar versterken. Maar volgend jaar hopen we dat de orkesten weer buiten kan spelen.”

Foto: Archief J2TV

reacties