Leidse politieserie Force 071 blijkt nog lang niet zeker

Leidse politieserie Force 071 blijkt nog lang niet zeker

LEIDEN – De televisieserie ‘Force 071’ blijkt nog verre van realiteit. Tijdens een bijeenkomst voor geïnteresseerde ondernemers bleek de producent maar weinig antwoorden te hebben op de gestelde vragen.

In een zaaltje aan de Volmolengracht zou Lorena Hoogendijk tekst en uitleg geven over haar project. De georganiseerde borrel was voornamelijk bedoeld om sponsors te werven om de laatste gaatjes in de begroting te dichten. Zo leek het in elk geval. Hoogendijk bleek geen antwoorden op de vragen van de aanwezigen te hebben en sprak veel van haar eerdere beweringen tegen.

Groot budget?

Afgelopen week gaf de eigenaresse van eenmanszaak LTH-Productions nog een interview op Sleutelstad FM waarin ze aangaf over een budget te beschikken van 2 miljoen euro om de acht geplande afleveringen van Force 071 te realiseren. Kenners spitsten direct de oren bij het horen van dit bedrag aangezien dit in de Nederlandse televisiemarkt een ongekend hoog bedrag zou zijn voor een beginnend producent. Top dramaseries als ‘Flikken Maastricht’ en ‘Klem’ moeten het met minder geld doen terwijl die gemaakt worden door gerespecteerde, succesvolle productiehuizen met veel ervaring.

De beoogd makers van de Leidse dramaserie, met onder meer GTST-acteur Bas Muijs in een hoofdrol, hebben steeds in het midden gehouden op welke zender de serie uiteindelijk te zien zal zijn. “Dat kan nadelig werken in de onderhandelingen,” gaf Hoogendijk aan in het interview bij Sleutelstad. Maar eerder liet zij zich ontvallen dat de politieserie grotendeels gefinancierd zou worden door een bijdrage van het Ministerie van OCW en het NPO Fonds, een speciale pot met geld voor omroepproducties. Dit wijst erop dat de jacht op een moordenaar langs de Leidse grachten te zien zal zijn bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Geen subsidie

Uitzending op NPO1, 2 of 3 betekent automatisch dat de makers zich moeten houden aan de Mediawet. Daarin staat onder meer dat programma’s niet gesponsord mogen worden door commerciële instellingen. Er is alleen een uitzondering voor sport- en cultuurprogramma’s die voor minimaal 50% uit registratie bestaan. Met dat in het achterhoofd komt Force 071 daar niet voor in aanmerking. De vraag of Leidse ondernemers voor € 1.000,- met hun logo op de aftiteling van het programma wilden verschijnen is dus op zijn minst opmerkelijk, want dat mag helemaal niet.

Een woordvoerder van het Ministerie van OCW zegt niets te weten van een aanvraag voor steun. Ook is het project volledig onbekend bij het NPO Fonds, zo laat secretaris Hanneke Bouwsema weten.

Conclusie na warrige borrel

Er is dus nog geen geld, er is geen zender, geen omroep en dus, om kort te gaan, geen serie. Wat is er dan wel? Er is een trailer, en er is een script. En er is een gemotiveerde, goedwillende club mensen die heel graag ziet dat hun tv-serie ooit werkelijkheid wordt.

LTH-Productions laat weten in een verklaring: “Bij LTH-Productions wordt gewerkt met een enthousiaste crew en een net zo enthousiast team van acteurs. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de Nederlandse misdaadserie Force 071 in volle gang. Het is jammer dat er altijd personen zijn die dit enthousiasme de kop proberen in te drukken door geruchten te verspreiden die uitdrukkelijk in strijd zijn met de waarheid. Uiteraard zullen wij ons hierdoor niet laten leiden en gaan wij in volle vaart door. (…) Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke zender Force 071 te zien zal zijn. Zodra dit vaststaat zal dit nieuws bekend worden gemaakt. De productiekosten? Televisie is maatwerk.”

Foto: Emile van Aelst

reacties