Featured Video Play Icon

[VIDEO] Frankenstein te bewonderen in museum Boerhaave

LEIDEN – ‘Het leeft!’ roept een uitzinnige Victor Frankenstein uit nadat hij de hendel heeft overgehaald en zijn creatie de ogen opent. Vastgesnoerd op een tafel met elektroden op zijn hoofd, komt het schepsel tot leven zodra een machtige elektrische vonk zijn lichaam treft.

Meer dan een boek

Frankensteins creatie bereikte de status van een icoon. Maar dat zou niet gebeurd zijn zonder een verregende vakantie van een jonge vrouw aan het Meer van Genève in 1816. Mary Shelley schrijft daar de eerste opzet voor het verhaal van Frankenstein. Een verhaal dat vooral gaat over de vraag: wat maakt ons menselijk?

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Frankenstein verschijnt. Wordt in Rijksmuseum Boerhaave deelgenoot van Shelley’s wereld van toen. In het museum kun je tot en met 28 oktober ervaren hoe het boek nu nog steeds mensen inspireert tot nadenken over de vraag wat ons menselijk maakt. Met het voortschrijden van de techniek is deze vraag actueler dan ooit.

Opening

Leiden.TV was bij de officiële opening van de tentoonstelling. Je kunt deze plechtigheid, inclusief een voordracht van schrijfster Hannah Bervoets hier bekijken.

reacties