Frankenstein in Boerhaave: “It’s alive!”

Frankenstein in Boerhaave: “It’s alive!”

LEIDEN- “It’s alive!” Tenminste, de komende maanden in Rijksmuseum Boerhaave. Op 17 maart opent de tentoonstelling ‘Frankenstein: op weg naar een nieuwe mens’, over de vraag: wat maakt ons menselijk?

Elektrische vonk

Wie kent die beroemde scène niet? Een uitzinnige Victor Frankenstein haalt de hendel over, zijn creatie opent de ogen, en de dokter roept ‘It’s alive!” Op de tafel vastgebonden ligt een schepsel met elektroden op zijn hoofd. Zodra een elektrische vonk zijn monsterlijke lichaam treft, komt hij tot leven. En dan begint de fun pas.

Duister verhaal

Schrijfster Mary Shelley zat in 1816 aan het Meer van Genève, zich dood te vervelen omdat het elke dag van haar vakantie regende. Ze begon te mijmeren, te krabbelen en zo ontstond de eerste opzet van het verhaal van Frankenstein. Een spannend en beetje duister verhaal, dat draait om de vraag: wat maakt ons menselijk? et voilá, een icoon was geboren.

Shelley’s wereld

Dit jaar viert Frankenstein zijn 200e geboortedag. Boerhaave nodigt je uit de verjaardag mee te vieren met de tentoonstelling ‘Frankenstein: op weg naar een nieuwe mens’, van 17 maart tot en met 28 oktober te zien in het museum.

Word deelgenoot van Shelley’s wereld van toen, ervaar hoe het boek nu nog steeds mensen inspireert tot nadenken over de vraag wat ons menselijk maakt. Een actuele vraag, zeker bezien in het licht van de huidige voortschrijdende techniek. Of kom gewoon even lekker griezelen. Dat mag ook.

Foto: Wikipedia

reacties