Freek Vonk gewond na haaienbeet

Freek Vonk gewond na haaienbeet

LEIDEN – Bioloog Freek Vonk, verbonden aan Naturalis, ligt in een ziekenhuis in Miami. Vonk is tijdens opnames voor zijn tv-programma op de Bahama’s gebeten door een haai. Dat maakt hij zelf bekend op zijn Facebook-pagina.

“Dit is foute boel”

Freek Vonk op Facebook: “Samen met collega biologen van het Sharklab waren we Caribische rifhaaien aan het onderzoeken bij het eilandje Bimini. Deze vriendelijke haaien zijn, net als eigenlijk alle haaien, ongevaarlijk voor mensen. Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel.”

De bioloog werd overgevlogen naar het vasteland en daar onderging hij een drie uur durende operatie waarbij 100 hechtingen nodig waren om zijn arm te redden. Vonk: “Van de chirurg weet ik inmiddels dat er is niks vitaals is geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen.”

Freek schrijft in zijn bericht op Facebook meerdere keren dat hij het slachtoffer is geworden van een ongeluk en dat niemand, inclusief de haai, hier schuld aan heeft. Tot slot schrijft de bioloog: “Ik werk al vele jaren met wilde dieren en dat brengt natuurlijk grote risico’s met zich mee, het zijn en blijven immers wilde dieren.”

Foto: Freek Vonk

reacties