Geen nationale Sint-intocht in Leiden: angst voor de risico’s

Geen nationale Sint-intocht in Leiden: angst voor de risico’s

LEIDEN – De Sint zal niet aankomen in Leiden dit jaar. Nou ja, hij komt wel, maar niet tijdens de nationale intocht op TV. Het stadsbestuur vindt dat er teveel risico’s kleven aan een nationale Sint-intocht, zo was donderdagavond te zien in het RTL Nieuws.

Op de landelijke kaart

Tot vorig jaar stonden gemeenten in de rij om de Sint-intocht te mogen organiseren, zo meldt RTL Nieuws. Het zet je dorp of stad toch maar mooi op de landelijke kaart. Nu is dat anders en lijkt de intocht in gevaar te zijn. Omroep NTR heeft een brief gestuurd aan alle burgemeesters, omdat de Goedheiligman zijn boot toch ergens moet aanleggen.

Onrust rond Piet

Leiden heeft eerder pogingen gedaan om de Sint-intocht naar de stad te halen, maar is daarmee gestopt. Hoewel de nationale intocht een schitterende manier is om je stad aan de rest van Nederland te tonen, kost zo’n grapje bij elkaar toch 350.000 euro. Maar de echte reden waarom Leiden Sinterklaas en z’n Pieten niet meer wil ontvangen, ligt hem in de veiligheidsrisico’s. Nu in het Pieten-debat de emoties steeds hoger lijken op te lopen, wil gemeente Leiden het risico op onrust of calamiteiten niet meer lopen. Calamiteiten zoals vorig jaar, op de snelweg richting Dokkum bijvoorbeeld.

De tijd dringt

Meer gemeenten denken er zo over. Sterker nog, er heeft zich tot dusver nog geen enkele gemeente aangemeld om de Goegheiligman en zijn gevolg te ontvangen. Dat baart de NTR, die de intocht live uitzendt, zorgen. De tijd dringt, want het is zo weer november. In de brandbrief vraagt de omroep of er alsjeblieft een dorp of stad zich wil aanmelden voor de intocht. Het stadsbestuur van Leiden is vooralsnog niet van plan om gehoor te geven aan die oproep.

Kinderfeest

Frederik Zevenbergen, fractievoorzitter van de Leidse VVD-fractie, baalt ervan. Hij had de Sint wel de hand willen schudden. Hij zegt tegen RTL Nieuws:

“Ik durf de discussie met deze stad wel aan. Ik denk dat we, zoals we dat in leiden doen, gewoon goed naar elkaar moeten luisteren en er een goede discussie over hebben. En dan een mooi kinderfeest kunnen vieren.”

Foto: Archief J2TV

reacties