Featured Video Play Icon

[VIDEO] Geen Pasen zonder Matthäus Passion in de Pieterskerk

LEIDEN – Voor velen is Pasen niet compleet zonder de Matthäus Passion in de Pieterskerk. Het meesterwerk wordt in de dagen voor Pasen uitgevoerd door twee verschillende koren: het Bachkoor èn het Leidse Ex Animo.

Siddering van ontroering

Op donderdag en vrijdag wordt het beroemde werk van Bach over de laatste dagen van Jezus uitgevoerd door het bekende Bachkoor Holland, ondersteund door niet de minste: het Concertgebouw Kamerorkest. Dit koor beheerst de Passion tot in de puntjes. Geen wonder, ze komen al tientallen jaren in de Stille Week naar de Pieterskerk.  Ze laten het publiek sprakeloos achter, meestal met een siddering van ontroering.

Commentaar van Bach

Maar woensdag was de avond van Oratoriumvereniging Ex Animo. Dit koor heeft de Passion van Johann Sebastian Bach al meer dan een halve eeuw op het repertoire staan. Ook het Jeugdkoor van BplusC zingt mee. Zij zweven op de klanken van het Holland Symfonie Orkest.

“De kracht van het stuk is een palet van facetten”, zegt Jan Vis, voorzitter van Ex Animo. “Bach heeft het verhaal van het lijden en sterven van Jezus gebruikt, heeft daar commentaar op geleverd door er delen van gedichten aan toe te voegen, door er kerkmuziek aan toe te voegen. Dat alles bij elkaar maakt het tot een ontzettend mooi stuk. Elk jaar wordt er op een ander facet de aandacht gevestigd.”

 

 

 

 

reacties