Gemeente Leiden in de race voor BNG Bank Erfgoedprijs 2018

Gemeente Leiden in de race voor BNG Bank Erfgoedprijs 2018

LEIDEN – Gemeente Leiden is genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Dit is een jaarlijkse geldprijs voor de gemeente die haar erfgoed op innovatieve manier in het heden gebruikt.

Jury- en publieksprijs

Leiden is samen met Deventer, Tilburg en Zaanstad geselecteerd als kanshebber voor de juryprijs. De genomineerden hebben allemaal hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente. De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. Naast de jury mag ook het publiek van zich laten horen: je kunt stemmen op je favoriete gemeente voor de publieksprijs.

Verkiezingsproces

De BNG Bank Erfgoedprijs wordt sinds 2010 uitgereikt. Dit jaar konden niet alleen gemeenten zichzelf inschrijven, maar konden zij ook worden aangedragen door erfgoedorganisaties en specialisten. De criteria waaraan een gemeente moet voldoen om kans te maken op de prijs, zijn de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd en ouderen, communiceert over het erfgoed, erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

Onaangekondigd bezoek

In de laatste maanden van dit jaar bezoeken de juryleden onaangekondigd iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek zal de jury onder meer onderzoeken in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners. In januari worden de genomineerde gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid toe te lichten.

“Erfgoed is overal en het lééft”

Maar waarom is dat erfgoed zo belangrijk? Dat is toch al van heel lang geleden? Nee, zegt Kunsten ’92, organisator van de prijs.

“Erfgoed is overal en het lééft. Erfgoed zorgt voor een waardevolle en betekenisvolle leefomgeving. Inwoners zijn steeds meer geïnteresseerd in de historische achtergrond van hun omgeving of familie. Ook bij maatschappelijke en economische vraagstukken kan erfgoed bijdragen aan oplossingen. Daarnaast gaat erfgoed over identiteit en verbinding, deelnemers laten daar telkens inspirerende voorbeelden van zien.”

Europees Erfgoedjaar

De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs van vorig jaar is Zutphen. Daar zal op 29 maart dan ook de prijsuitreiking plaatsvinden. 2018 is trouwens het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed, waarin alle Europese landen hun erfgoedactiviteiten in de schijnwerpers zetten en waarbij internationale verbanden worden gelegd.

Foto: Erfgoed Leiden

reacties