Gemeente Leiderdorp: ‘Sociale Controle zonder vergunning’

Gemeente Leiderdorp: ‘Sociale Controle zonder vergunning’

LEIDERDORP – Gemeente Leiderdorp waarschuwt haar ouderen voor het bedrijf ‘Sociale Controle’ dat met een brief een dienst zou aanbieden die al verleend wordt door officiële zorginstanties. De actie wordt niet gewaardeerd door gemeente Leiderdorp.

Niet bestaande zorgcampagne

De hierboven afgebeelde brief viel bij vele Leiderdorpse senioren op de mat. Op haar website schrijft gemeente Leiderdorp: “Wij willen u erop wijzen dat de voorlichtingscampagne Senioren en Veiligheid niet bestaat, dat deze firma geen ventvergunning heeft en dat de ‘dienst’ die zij verkopen door officiële zorginstanties verleend wordt indien u een persoonlijk alarm nodig heeft.
Wij hebben contact met deze firma opgenomen en hen erop gewezen dat wij deze vorm van verkoop niet accepteren.”

‘Beetje schimmig’

“De actie is niet illegaal”, zegt een woordvoerder van gemeente Leiderdorp.”Maar het bedrijf heeft geen ventvergunning. Dus ze mogen niet langs de deuren gaan om hun alarmsysteem aan te bieden. Je hebt geen vergunning nodig om een brief te versturen, maar in die brief worden diensten aangeboden, en daar heb je wèl een vergunning voor nodig. De ontvangers van de brief moeten zelf bellen voor een adviesgesprek. Wanneer je iemand in je huis uitnodigt en er wordt dan een dienst aangeboden, kunnen we er als gemeente niets tegen doen. Het is dus niet illegaal wat Sociale Controle doet, maar het is een beetje schimmig. “

“De brief wekt de indruk dat er een officiële campagne zou lopen, maar dat is dan alleen hun campagne. De gemeente ontving dat ook telefoontjes van verontruste inwoners.  Nogmaals, we willen het bedrijf niet van oplichting betichten, maar het riekt naar misleiding”, aldus de woordvoerder van gemeente Leiderdorp.

‘We hebben geen ventvergunning nodig’

“Dat doen we niet”, reageert een woordvoerder van Sociale Controle. “We gaan niet langs de deuren, we sturen een brief waarin we een adviesgesprek aanbieden. Daar is geen ventvergunning voor nodig. Als het niet legaal blijkt wat we doen, dan haal ik m’n jongens meteen terug uit gebied Leiderdorp. We zijn geen zorginstelling, dat geven we heel duidelijk aan tijdens de adviesgesprekken. Sociale Controle heeft een 100% goedgekeurde meldkamer en ons alarm werkt ook buitenshuis, anders dan bij zorginstanties die vaak met verouderde systemen werken.”

Ergens in het midden

“Niet alle ouderen kunnen bij een zorginstelling terecht, maar willen zich wel veilig voelen; wij bedienen juist die groep. Sociale Controle is een bedrijf dat landelijk opereert en ik begrijp dat onze werkwijze niet altijd gewaardeerd wordt. We zouden graag met de gemeente in gesprek gaan. Wellicht kunnen we ergens in het midden uitkomen”, aldus de woordvoerder van Sociale Controle.

“Dat is apart, want donderdag hebben we met het bedrijf gebeld om aan te geven dat we deze gang van zaken niet accepteren, maar toen wilden ze niet in gesprek. Als ze dat alsnog willen, moeten ze ons bellen”, zegt de woordvoerder van gemeente Leiderdorp.

Foto: gemeente Leiderdorp 

reacties