Gemeenten houden er bijzondere regels op na

Gemeenten houden er bijzondere regels op na

REGIO – Wist je dat je in Leiderdorp de vlag niet mag uithangen? Dat spionnen het zwaar hebben in Voorschoten? En stieren mogen in Leiden alleen over straat met een neusring! Wat wel en niet mag in een gemeente wordt vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Maar deze gemeentelijke wetboeken bevatten soms opmerkelijke regels, die soms ook nog eens niet helemaal van deze tijd zijn. RTL Nieuws zocht uit wat de gekste regels zijn in de APV’s van Nederlandse gemeenten.

Niet zonder neusring

Zo is het in Leiden niet toegestaan om stieren op een andere manier over de weg te geleiden dan geknieband en met neusring. In Leiderdorp mag je het gemeentewapen niet zomaar dragen en ook het uithangen van de gemeentelijke vlag is niet toegestaan.

Maar het kan gekker. Ouders van kinderen die vroeg wakker zijn kunnen in Zoeterwoude niet naar de speeltuin. Het is namelijk verboden om je voor 7.00 uur ’s ochtends in de buurt van een speeltuin, speelplaats, park, trapveldje of schoolplein op te houden. De avondklok gaat overigens in om 22.00 uur.

Bespieden verboden

Iemand die in Oegstgeest duiven houdt mag ze niet laten uitvliegen tussen 08.00 en 18.00 uur in een periode die door de gemeente wordt bepaald. Maar misschien wel de opmerkelijkste gemeentelijke wet komt uit Voorschoten. Daar mag jij je namelijk niet ophouden in de buurt van een plek of persoon als je van plan bent iemand te bespieden. James Bond is bij deze gewaarschuwd.

Foto: Archief J2TV

reacties