Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018: lokale partijen winnen terrein

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018: lokale partijen winnen terrein

REGIO – De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, de stemmen zijn geteld, het is de morning after. Landelijk gezien zijn de grote winnaars vooral de lokale partijen. Ook in de Leidse regio hebben de lokalen veel terrein gewonnen.

Derde van stemmen voor lokaal

Landelijk bekeken is een derde van de stemmen naar de lokale partijen gegaan. Vier jaar geleden was dat krap 28 procent. Deze keer kwam ook meer dan de helft van de kiesgerechtigden opdagen; iets meer dan de vorige keer. Van de grote landelijke partijen is GroenLinks de held van de verkiezingen. Dit zijn de voorlopige uitslagen in Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude, op basis van cijfers van de NOS.

Leiden

D66 is en blijft met 9 zetels de grootste partij in Leiden, maar moet wel een aantal zetels inleveren ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. Toen had de partij er namelijk 12. GroenLinks maakt een sprong van 4 naar 8 zetels. De VVD krijgt er eentje bij en gaat van 5 naar 6. De PvdA doet een stapje terug van 5 naar 4 zetels. CDA had er 4 en krijgt er nu 3. Winst voor de Partij voor de Dieren: van 1 naar 3 zetels. De SP heeft een tik gekregen en gaat van 5 naar 3 zetels. De ChristenUnie blijft op 1 zetel staan en grote nieuwe binnenkomer is Partij Sleutelstad, die eindelijk de raad in mag, en wel met 2 zetels.

Leiderdorp

In Leiderdorp vind je regionaal gezien het duidelijkste voorbeeld van de winst van de lokalen. Daar ging de Lokale Partij Leiderdorp van 0 naar 4 zetels. De PvdA groeide een beetje, van 2 naar 3. De VVD kromp van 5 naar 4 zetels, het CDA moest een zetel inleveren en staat nu op 3 stuks. D66 maakte een smak van 5 naar 3. GroenLinks blijft zijn 3 zetels behouden. De ChristenUnie-SGP komt in de raad met 1 zetel.

Voorschoten

De VVD gaat in Voorschoten van 5 naar 4 zetels, GroenLinks krijgt er 2 zetels bij en gaat met 4 man sterk in de raad zitten, het CDA blijft op 4 zetels staan. Ook bij de 3 zetels van D66 verandert er niets. De SP en PvdA houden beiden hun enkele zetel. Opmerkelijk is dat de lokale partij geen goede zaken deed: ONS Voorschoten gaat van 4 naar 3 zetels.

Oegstgeest

In Oegstgeest kun je bijna op meer lokale partijen stemmen dan landelijke, maar ze doen het niet allemaal even goed. VVD blijft groot, van 4 naar 5 zetels, op de voet gevolgd door Progressief Oegstgeest met 4 zetels; dat is er eentje meer dan de vorige periode. Het CDA groeit van 3 naar 4 zetels. D66 moet een plek in de raad inleveren en gaat van 4 naar 3 zetels. Leefbaar Oegstgeest gaat van 3 naar 2 zetels, en Lokaal Oegstgeest krimpt van 2 naar 1 zetel.

Zoeterwoude

Progressief Zoeterwoude is still going strong en blijft met 6 zetels in de raad. VVD houdt de 2 zetels die de partij al had. Het CDA krimpt van 5 naar 4 zetels. Nieuwkomer Senioren Belangen haalde 1 zetel.

Referendum

Je zou het bijna vergeten, maar we tweemaal onze stem laten horen deze verkiezingsronde. Het referendum aangaande de Sleepwet heeft landelijk een nipte meerderheid voor de tegenstanders opgeleverd. Maar dan ook ècht nipt: 49 procent stemde tegen de verruiming van de inlichtingenwet, iets meer dan 47 procent stemde voor. Zo’n 4 procent stemde blanco.

Foto: Archief J2TV

reacties