Gemoedelijk trots op eigen erfgoed-dag

Gemoedelijk trots op eigen erfgoed-dag

LEIDEN – Leiden is een stokoude stad met een rijke historie. Geen wonder dat de bezoekersaantallen van de landelijke Open Monumentendagen juist in Leiden door het dak gaan.

Cijfers om mee thuis te komen

Saskia Leupen, coördinator Open Monumentendagen Leiden, buitelt bijna door de telefoon heen. Ze is toevallig de bezoekcijfers aan het verwerken en ze is verbaasd en verrast. Misschien komt het doordat de zon zo uitbundig scheen afgelopen weekend, maar er zijn afgelopen weekend rond de 16.000 mensen geweest die één of meerdere bezoeken aan monumenten hebben gebracht. In totaal zijn er zaterdag 24.480 bezoeken gedaan, op zondag werd in totaal maar liefst 25.361 maal een monument bekeken. Kijk, dat zijn nog eens cijfers om mee thuis te komen. Met name het P.J. Vethgebouw, de Turkse Moskee Mimar Cilan en het voormalig woonhuis Thorbecke waren absolute hits.

Saskia Leupen: “Dit jaar waren er 39 panden te bezichtigen, dat is ontzettend veel. Als die panden moeten beveiligd worden en er moeten mensen zijn die de bezoekers ontvangen en genoeg over de historie van het pand weten om bezoekers te informeren. Gelukkig hebben we een gouden team van 202 vrijwilligers en is het allemaal weer gelukt.”

3000 monumenten

Het thema van de Open Monumentendagen was dit jaar ‘Iconen en symbolen’. “Leiden kent zo’n 3000 monumenten”, vertelt Saskia. We zoeken gebouwen die binnen het thema passen, want we kunnen ze natuurlijk niet alle 3000 openstellen. Daarnaast zijn er altijd nog enkele buitenkansjes open, zoals bouwplaatsen die op historische plekken staan, of gebouwen die afgebroken gaan worden. Zo kunnen ze nog eenmaal bekeken worden. Dit jaar hadden we ook nog een paar last minute-monumenten waar we heel blij mee waren, zoals het botanische lab en de huishoudschool.”

Trots op eigen erfgoed

Rondlopen in de binnenstad is alsof je door een geschiedenisboek wandelt. Gemeente Leiden had al heel snel door dat die Monumentendag, die 30 jaar geleden haar eerste landelijke editie beleefde, ook weleens zou kunnen aanslaan in hun stad. Ze waren er als de kippen bij en zodoende beleefde Leiden afgelopen weekend haar 29e Open Monumentendag.

“Het is eigenlijk een Gemoedelijk-trots-op-eigen-erfgoed-dag”, zegt Saskia. De binnenstad is natuurlijk een beetje ons kent ons. Mensen komen elkaar tegen, wijzen elkaar op monumentale pareltjes, bezoeken samen een pand. Open Monumentendag is in Leiden ook vooral heel gezellig.”

Foto: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties