Genomineerden Leidse Sportprijzen bekend gemaakt

Genomineerden Leidse Sportprijzen bekend gemaakt

LEIDEN – De Leidse Sportfederatie heeft de genomineerden voor de Leidse Sportprijzen over het jaar 2016 bekend gemaakt. Naast kanshebbers die inmiddels zo’n beetje jaarlijks terugkeren, zijn er ook wat nieuwkomers tussen de kanshebbers.

Sportman van het Jaar

Boudewijn Röell behaalde een bronzen medaille op de Olympische Spelen met zijn roeimaten in de Holland Acht. Atleet Noah Schutte heeft in 2016 maar liefst vier keer op de hoogste trede van het erepodium gestaan. Een van de belangrijkste overwinningen van het jaar was natuurlijk de Singelloop, al zullen zijn andere winsten hem net zo lief zijn. Ook genomineerd is Randy Wolters. De profvoetballer heeft een prima jaar achter de rug bij Go Ahead Eagles in de Jupiler League.

Sportvrouw van het Jaar

Nicole Beukers is de eerste genomineerde. De roeister veroverde een zilveren medaille in de dubbel-vier op de Olympische Spelen in Rio en is daarom zeker een terechte kanshebster voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Beukers heeft geduchte concurrentie van een andere Olympiër: Tessa van Schagen. De 22-jarige atlete van Leiden Atletiek won diverse gouden medailles in 2016 en houdt zelfs het Nationaal Record op de 4×100 meter estafette.

De derde genomineerde is een oud-gediende bij de sportprijzen. Laurine van Riessen (foto) maakte twee jaar geleden succesvol de overstap van het schaatsen naar het baanwielrennen. Er was geen plek op de Olympische Spelen voor Van Riessen maar in december werd ze wel Nederlands Kampioen op de sprint en derde op de keirin tijdens het NK baanwielrennen in Apeldoorn.

Sportploeg van het Jaar

De nominatie voor ZVL-Hawabo mag geen verrassing heten. Op 31 mei werd ZVL-BAM voor de tweede keer in haar bestaan kampioen van Nederland. En net voor het einde van 2016 wist de ploeg van trainer Tim van der Meer makkelijk te overwinteren in de Euro League. LSG, het Leids Schaak Genootschap, is de tweede genomineerde voor de titel. De schakers hebben een succesvol jaar achter de rug waarbij zelfs op Europees niveau werd gespeeld. Het Leiden Atletiek Cross team maakt de categorie compleet.

Gehandicapte sporter van het Jaar

Lucinde Wiersema was al vaker genomineerd én won ook al de titel voor Aangepaste sporter van het Jaar. Dit jaar gaat de dove atlete opnieuw voor de winst. Evelyn van Leeuwen is roelstoelbasketbalster en wist met haar ploeg brons te scoren op de Paralympische spelen in 2016. Annika van der Meer maakt de genomineerden compleet. Van der Meer beleefde als para-cycliste eveneens een goed sportjaar.

Coach van het Jaar

De genomineerde sportcoaches hebben hun nominatie veelal te danken aan de successen van hun pupillen. Zo is Nienke van Zijp de coach van olympische medaillewinnares Nicole Beukers, stuurde Tim van der Meer ‘zijn’ ZVL-Hawabo succesvol door Europa en gooit Martijn de Lange hoge ogen door zijn begeleiding van Tessa van Schagen.

Vanaf 14 januari kan via de site van het Leidsch Dagblad gestemd worden op jouw favorieten voor de Leidse Sportprijzen. De uitslag wordt op 10 februari tijdens een feestelijke avond in de Stadsgehoorzaal bekend gemaakt.

Foto: Laurine van Riessen

reacties