Geslaagd, gezakt of een her: vandaag is de dag

Geslaagd, gezakt of een her: vandaag is de dag

REGIO – De dag die je wist dat zou komen… Geslaagd, gezakt of een herkansing? Woensdagmiddag krijgen alle eindexamenkandidaten al dan niet dat gevreesde telefoontje.

“Zenuwslopend was het”, herinnert een oud-VMBO’er zich, die ontspannen in het zonnetje op de Nieuwe Rijn zit. “Als je voor een bepaalde tijd gebeld werd, was je niet geslaagd. Maar er waren zo weinig leerlingen gezakt, dat ze al voor dat tijdstip begonnen te bellen. Ik vond het een drama!”

Wachten op dat telefoontje

Woensdagochtend ontvangen de scholen de norm waarmee ze kunnen uitrekenen of hun eindexamenkandidaten al dan niet geslaagd zijn. Woensdagmiddag komt het gevreesde telefoonverkeer op gang. En waarschijnlijk ook de onderlinge appjes. “Ik vond het wachten zo naar”, vertelt een andere Leidenaar. “Bij ons was het omgedraaid. Wij werden juist gebeld als we geslaagd waren. Hier en daar hoorde ik van andere leerlingen dat ze al gebeld waren, en ik dus niet. Ik begon hoop te verliezen en toen heb ik mijn telefoon maar weggelegd. Veel later kwam ik er pas achter dat ik gewoon geslaagd was. Ze waren me vergeten ofzo!” Hij kan er nu wel om lachen, maar toen niet.

Stress

Niet alleen voor de eindexamenkandidaten zelf, ook voor de ouders is het vandaag een zenuwslopende dag.

“Mijn moeder had er meer stress over dan ik!”, vertelt een jongeman uit Zoeterwoude. “Ik dacht: als ik gezakt ben, nou ja, dan doe ik toch een her. Ik was er heel relaxed over. Maar mijn moeder zei op een gegeven moment dat ik maar naar school moest fietsen om op het bord te kijken. Ze had het niet meer!”

Dit jaar hebben ruim 200.000 leerlingen eindexamen gedaan, van VMBO tot VWO.

Foto: Flickr

reacties